Над 500 тона пилешко месо със салмонела са влезли у нас

544 тона е заразеното със салмонела пилешко месо, което е внесено в България, а не както беше обявено вчера – над 100 тона. Около 109 тона вече са установени и иззети.

Това заяви земеделският министър Десислава Танева и добави, че партидите със заразено месо не са стигнали до крайния потребител, благодарение на бързата реакция и стартиралите проверки на Българската агенция по храните.

Танева каза, че заразеното месо не е стигнало до търговската мрежа, а е било на склад при различни оператори.

Ресорният министър уточни, че са изпратени 17 сигнала по системата за уведомяване на Европейската комисия за опасните партиди с охладено пилешко месо от Полша. Тези сигнали засягат няколко страни в Европейския съюз, сред които и България.

Тъй като тази стока не е за директна консумация, а за преработка, такива са правилата, че не се уведомява публично потребителите, както примерно БАБХ са длъжни да уведомят потребителите, ако такава нотификация беше получена за хранителен продукт за директна консумация”, каза Танева и допълни, че Българската агенция по безопасност на храните е стартирала проверки в търговската мрежа за наличности.

От 17 сигнала, 15 касаят един и същ полски производител. БАБХ е изпратила до контролния орган по храните на Полша съответната информация от проверките. Те не засягат само България – продукт на този полски производител е подаден поне в още 7 европейски страни.

Танева посочи, че не може да се изнесе информация за името на производителя, нито за българските оператори, които са изнесли тази стока заради европейските регламент,пише бтв.. Министърът поясни, че страната ни няма правомощия да забрани този производител да продава за България.

The post Над 500 тона пилешко месо със салмонела са влезли у нас appeared first on Новини от България.

Свързани новини

Д-р Данчо Пенчев се връща в РЗИ – София

vesito

/Видео/ Ген. Димитър Владимиров: Политиците да не се бъркат, а наистина експерти да се заемат с промените в НСО

vesito

Сърбия с ограничения за влизане в страната от 21 декември

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.