Над 200 издадени направления за PCR тест от сутринта, НЗОК плаща изцяло изследването

Днес заместник-министър Жени Начева и представител на „Информационно обслужване“ направиха демонстрация на системата за издаване на електронно направление за безплатен PCR-тест и дадоха подробности.
„МЗ осигури централизирания модул, за да може всички лечебни заведения да го използват, независимо колко пациенти. Хартиените направления остават, ще разширим с останалите медико-диагностична дейност. До момента вече са издадени 200 направления, около 100 лекари са се възползвали от възможността. Имаме покритие на територията на цялата страна“, обясни Начева.
НЗОК покрива разходите за PCR тестове, пациентът не доплаща. Хартиените направления ще отпаднат когато пациентите не желаят вече да ги получават, а личните лекари започнат да издават без проблеми е-направления.
„С изменението, общопрактикуващият лекар преценява необходимостта от извършване на ВСМДИ „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19“, след като снема епидемична анамнеза и издава направлението при наличие на поне два симптома“, се посочва в позиция на НЗОК.
Д-р Николай Брънзалов от БЛС, от своя страна, заяви:
„Днес е направена първата и най-важна крачка към дигитализацията на здравната система. В цялата страна системата работи, но това са първите стъпки, ясно ни е, че в началото ще имаме затруднения.  Проблемът с антигенните тестове е, че с тях се изкривява статистика, при положителен антигенен тест, човек си е ковид-болен“.
Той прикани хората да не си измислят симптоми, за да получат безплатен PCR тест,пише канал3.
От „Информационно обслужване“ информираха, че електронният подпис на лекаря ще удостовери автентичността на е-направлението. Целта е всички общопрактикуващи лекари да имат равен достъп до системата.
По интегрирането на информационната система за електронните направления за PCR тестове от личните лекари работят 30 фирми.
Прогнозата е, че с възможността личните лекари да издават направления за безплатен тест броят на пробите може да нарасне до 30%.

 

Свързани новини

Проф. Кантарджиев: Няма да се поколебаем да купим и друга ваксина, която е ефективна и безвредна

bilyana

Джип блъсна 2-годишно, докато се пързаляло с шейна

vyara

Разсрочените кредити достигнаха 9 млрд. лева

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.