Над 1500 участници пристигат за събора „Пирин пее“

Под патронажа на президента на Република България- г-н Румен Радев, XVI-ти събор на народното творчество – „Пирин пее“ 2022 г. събира над 1500 участници от всички общини на територията на област Благоевград, както и гости цяла България.

По повод и 60-тата годишнина от първата среща на самодейците от Югозападния край, в рамките на два дни ще бъдат показани опазени през вековете образци от българския фолклор и етнографска традиция. Събитието ще бъде открито на 30-ти юли от 10:00 часа с представяне на фолклорните състави и изпълнители на събора на 3-те сцени. В 19:30 часа ще се състои концерт- спектакъл „Земя на песни“, посветен на 60-тата годишнина на Събора на народното творчество „Пирин Пее“.

Програмата продължава на 31-ви юли /неделя/ отново в 10:00 часа с представяне на фолклорните състави и изпълнители на събора на 3-те сцени. Традиционно в рамките на Събора се организират и честванията посветени на 119 години от Илинденско-Преображенското и 144 години от Кресненско-Разложкото въстание. В тази връзка в неделя от 11:00 часа ще се извърши тържествен ритуал пред паметника на Илинденско- Преображенското въстание. Заключителният Гала концерт, в присъствието на президента на Република България, ще започне в 12:30 часа на главната сцена.

Домакин на събора на народното творчество е Община Разлог. В организацията на „Пирин пее“ участват Областна администрация Благоевград и общините от областта. За реализиране на мероприятието със своята дейност ще допринесат и Регионален исторически музей – Благоевград, Исторически музей- Разлог, РТВЦ-Благоевград, Радио Благоевград, ОД на МВР – Благоевград, КАТ, ЦСМП – Благоевград, Областно пътно управление – Благоевград, Електроразпределение, „Електрохолд“, ВиК, РЗИ – Благоевград, ОДПБЗН, ЮЗДП, ОДБХ – Благоевград, Военно формирование 26 400, ЮЗУ „Неофит Рилски“, РЕКИЦ Читалища, читалищата от областта и др.

Свързани новини

Кметът Илко Стоянов връчи ключове за чисто нов микробус за нуждите на Дома за стари хора „Св. Петка“ в Благоевград

vesito

Слънце и високи температури през деня, вечерта се очакват валежи

vesito

Температурите вървят нагоре

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.