Мъж „открадна“ непълнолетна пловдивчанка от дома ѝ

Непълнолетна пловдивчанка е била обявена за избягала от дома си преди дни, научи TrafficNews. Майката на момичето подала сигнал за изчезването ѝ от дома им район „Източен“ я е обявила за издирване в последния ден на ноември.

Моментално за случая е била уведомена Дирекцията за социално подпомагане, където е започнало производство.

Двойката веднага е била обявена за издирване. Не след дълго е открита. Според първоначалната информация тя била избягала от дома си за да живее на семейни начала с мъж, но в последствие момичето обяснило, че е „откраднато“. След като полицията установила адреса и открила девойката, тя незабавно е върната в апартамента на майка ѝ, която живее с друг мъж.

Справка показва, че момичето не посещава училище и е трайно отпаднало от образователната система. Според социалните служби нейните родители не успяват да й оказват нужния контрол и възпитателно въздействие.

Оказва се, че девойката има тежка съдба – баща й е инвалид, а майка й е с неврологично заболяване „Епилепсия“.

Веднага, след като е върната в семейството, девойката търси полицейска закрила. Взимайки предвид нестабилната среда за живот, на 1 декември момичето е било изведено от семейния дом от униформени. Посочено е, че полицейската закрила е предоставена на детето, тъй като има опасност то да бъде въвлечено в престъпление и е останало без надзор. Момичето е настанено в Кризисен център.

Ден по-късно социален работник от Отдел „Закрила на детето“ е посетил центъра и е разговарял с майката, дъщерята ѝ управителя на резидентната услуга. Според майката, момче е „откраднало“ дъщеря й, когато тя отивала до магазина, за да купи хляб. След като девойката била върната на родителите й от полицията, момчето отново взел изгората си от дома й.

 

Девойката разказала, че се запознала с любимия си преди два месеца в социалните мрежи. От един месец била „омъжена“ за него. Момичето разказва, че той на сила я е взел от дома й, вкарал я е в автомобила си и я е завел в жилището си. Момичето информира, че „съпругът“ й и семейството му са се държали добре с нея. Но иска да остане при майка си, а не при „мъжа си“.

Майката пък разказала, че полага много добри грижи за дъщеря си. За момичето е осигурена самостоятелна стая, снабдена с голям гардероб и много дрехи. Майката твърди, че с партньора й се грижат изключително добре за момичето. Осигуряват й всичко, от което тя се нуждае. Родителите разполагат с жилище в кв. „Изгрев“. Майката също заявила, че може да разчита на помощ и подкрепа от страна на пълнолетните си деца при грижите за непълнолетното дете. За да откъсне дъщеря си от средата и да я предпази от съжителство с мъж, в толкова ранна възраст, майката информира, че е готова да заведе непълнолетното момиче в чужбина, където е нейната по-голяма сестра.

В доклада на социалния работник, който разговарял с майката и дъщерята, е констаъирано, че непълнолетното момиче е в риск от съжителство с пълнолетно лице и бременност в ранна възраст. Въз основа на доклада е издадена оспорената в настоящото производство запове за временно настаняване на непълнолетното дете.

В заповедта са възпроизведени констатациите в изготвения доклад от социалния работник, че момичето споделя, че от един месец е „омъжена“ за пълнолетен мъж, с когото се е запознала чрез социалните мрежи. Съобщава, че той я е взел от дома й, качил я е на сила в автомобил и я е завел в дома си. С оглед съобщеното от непълнолетната, за същата е изведен риск за живота и здравето й, поради което  е прието, че предвид преживяното от нея, е необходимо за непълнолетната да бъде осигурена защитена среда, в която  със същата да работят специалисти за преодоляване на травмата.

Майката обаче не искала да остави дъщеря си в Кризисен център и обжалвала заповедта пред Административен съд Пловдив. Магистратите обаче категорично отказват и посочват, че посредством предприетата мярка е постигната и целта на закона да бъдат защитени интересите на детето и неговото, на първо място, физическо здраве.

Девойката ще остане в Кризисния център. Предстои тя да бъде включена в компютърен курс, арт ателие и други дейности, ангажиращи свободното й време. Тя обаче категорично е отказла да се върне в училище,пише трафикнюз.

Решението на съда подлежи на обжалване пред ВАС в 14-дневен срок.

Свързани новини

България ще бъде първият регионален хъб за общи доставки на газ в ЕС

Regiona

Влизаме в Гърция с PCR или с бърз тест от неделя

vesito

Пак нагоре: 537 новозаразени с коронавирус в Благоевградска област

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.