Мутафчийски: Разхлабването на мерките ще усложни обстановката

Щабът има задача да поднася обективна информация на премиера, не мога да коментирам дали извънредното положение трябва да се вдигне, коментира началникът на кризисния щаб ген. Мутафчийски на редовния си брифинг за ситуацията с коронавируса. Следвайки математическите модели, преживяхме пик в началото на април, след това имаше снижаване и в момента се катерим към следващия пик. Дали очакванията ни са били за стотици болни на ден, е друт въпрос. Факт е, че възникват огнища, но правим всичко възможно да ги тушираме. Тези в Паничерево и завод Мизия се овладяват, надявам се това да се случи и Дупница с болните, свързани с ТЕЦ Бобов дол, каза още Мутафчийски.

В момента се коментират две стратегии за училищата, допълни той. Първата е да се пуснат най-малките ученици и детските градини, за да се освободят родителите да работят. Втората – пускането на по-големите ученици, на които им предстоят важни изпити и кандидатстване. При тях може да се разчита на по-осъзнато опведение в епидемиологична ситуация – маски, дистанция, дезинфектанти. И за двете категория се препоръчва двусменен режим. Всяко разхлабване на мерките би довело до усложняване на обстановката, затова всяко правителство мисли за здравеопазването. В Берлин заговориха за отпускане на мерките, но в същото време пригаждат огромни зали за болници. Трябва да има единност в разбирането на обществото дали може да се плати такава цена. Въпросът е и политически. Експертното мнение навсякъде е едно и също. На този етап не смятаме, че отварянето на малките къщи за гости е резонно – със сигурност нещата ще се усложнят. дълго време ще трябва да живеем с този вирус, каза още Мутафчийски.

Свързани новини

Искат по-сурови наказания за дрогираните шофьори

desi

Днес празнуват две от най-сладките имена!

vyara

ЧЕЗ Разпределение повишава степента на готовност за реакция на своите екипи във връзка предстоящите празници

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.