Мустафа Карадайъ: ДПС няма да подкрепи безусловно бъдещо правителство

ДПС запазва относителния си дял на подкрепа.

Това каза в изявление в неделя вечерта председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той благодари на българите, които са взели участие в изборния процес.

Карадайъ отбеляза, че избирателната активност е ниска и си я обясни с факта, че е лято, а гласуването е било изцяло машинно.

„Според данните, които досега гледахме, се вижда, че ДПС запазва относителния си дял. На предишните избори през април ДПС имаше относителен дял 10.5%. В момента виждаме, че екзитполовете дават около 11% за ДПС. Това е запазване на относителния дял от общия брой гласували избиратели“, допълни председателят на ДПС.

Той уточни, че ДПС тепърва ще анализира и коментира ниската избирателна активност и ролята на служебния кабинет в изборния процес.

„Може би в последните 12 години от ДПС бяхме най-активните, които призовавахме за диалог и нормалност политиката. Мотото на нашата предизборна кампания през април беше „Рестарт на държавността“, за тези избори запазихме това мото, защото ако изборите през април дадоха старт на рестарта, тоест промяна на модела ГЕРБ, категорично заявихме, че моделът „стани да седна“ не е промяна на модела ГЕРБ. Промяната е възстановяване на нормалността в политиката и възстановяване на демокрацията“, подчерта Мустафа Карадайъ.

ДПС няма да подкрепя безусловно, подчерта председателят на движението по повод подкрепата за евентуално бъдещо правителство. Условията на ДПС са – възстановяване на нормалността в политиката и възстановяване на демокрацията, каза Карадайъ. По думите му това означава държавните органи и институции да функционират съгласно Конституцията и законите на страната, в услуга на българските граждани и в помощ на бизнеса и бизнес средата, а „не да са бухалка срещу бизнеса и българските граждани“. Възстановяването на демокрацията не може да се случи с недемократични средства и инструменти, отбеляза той.

Второто условие на ДПС за подкрепа на ново управление е да има ясна програма за ускорено икономическо развитие на страната на база приоритетите на ЕС.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Войната в Украйна изостри дебата за използването на зърно за биогорива

Regiona

Румен Гълъбинов пред ФАКТИ: Ако войната не спре, инфлацията у нас ще достигне 20%

Regiona

Искат премахване на ГКПП „Кулата“

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.