МО: Срещу България се води пропагандна война с изключителна сила

Пропагандната война, хибридната война с изключителна сила се води срещу нашето общество, като че ли противникът все още е по-силен, посочи зам.-военният министър Йордан Божилов в петък.

Войната се води не само на територията на Украйна, войната се води и за умовете и съзнанието на хората, тази война се води и в България, добави той.

Като пример, свързан с пропаганда, той даде с буферния център в „Сарафово“, където временно се настаняват украински бежанци.

Божилов отбеляза, че там е създаден добре работещ механизъм от хора, които разбират ситуацията и които дават всичко, за да окажат съдействие. Създаден е също добре действащ механизъм на ниво областна управа в Бургас.

Всичко това е направено, за да може да се подпомогнат украинските граждани да намерят мястото си в България. Няма оставен човек без покрив, без храна, без лекарства, няма оставен необгрижен, без оказана психологическа помощ, посочи Божилов. Но това, което заля медиите, беше една пропаганда, че тези хора бедстват, че за тях не е положена грижа. От друга страна тръбят камбани, че „бедният“ български народ плаща на украинските бежанци. Всичко това е една огромна пропагандна машина и, за съжаление, нашето общество, медии се поддадоха на това, каза зам.-министърът, цитиран от БТА.

Според него целта на тази пропаганда е да се отклони общественото внимание от основния въпрос, който е, че бежанците са в България, защото има агресия, има безнаказано действие на руските сили в абсолютно противоречие с международното право. Нашето общество се разделя, това рефлектира и върху слабости в политически решения, каза Божилов.

Той посочи, че борбата с хибридните заплахи е една от най-трудните, особено днес, когато имаме социални медии.

Според него борбата с хибридната война трябва да върви на няколко нива – да имаме дълбоко устойчива ценността система като общество, възпитание към критично мислене, което става в рамките на семейството и образователната система, както и чрез критична и достоверна журналистика.

Йордан Божилов отбеляза, че е важно да се дава повече добра, качествена, достоверна информация на хората и в тази връзка в Министерството на отбраната са започнали изграждане на специално звено по стратегически комуникации. Звено „Стратегически комуникации“ ще бъде изградено и в МВнР. Божилов добави, че всички структури трябва да създадат добра информационна среда за справяне с хибридните заплахи.

Той посочи, че трябва да се направи всичко да бъде принудена Русия да се възпре и да се изтегли от Украйна, което е единственият начин за намиране на решение на конфликта.

Секретарят на Съвета по сигурността към Министерския съвет Петър Петров каза, че последните 100 дни са показали ясно, че войната днес не е само противопоставяне на конвенционални тактики и въоръжения, но е също едно информационно противостоене, използване на зависимости и пълномащабни кибератаки.

Петров каза, че по отношение на борбата с кибер- и хибридните атаки страната ни има наличен капацитет и експертиза, но той в някаква степен е неконцентриран и разпределен между много и различни ведомства.

Една от основните задачи, които си поставяме, е координираността между всички звена, които имат ангажимент, експертиза, капацитет и потенциал да работят в тази посока, посочи Петров.

Той добави, че в тази връзка се планира изграждане на надведомствено звено, което да концентрира информацията от министерства, агенции, институции.

По думите му се инвестира в структура на ниво ДАНС, където ще бъде създадено звено, което ще бъде с потенциал да обобщава информацията от различните звена.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Почина още един заразен, 846 са потвърдените случаи на COVID-19 в страната

vesito

Върнете доброто в България! Непознат пусна sms, за да спаси кола от скоба!

vyara

Лекар от „Пирогов“ предложи брак на любимата си в операционната

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.