Може да има и намаление на цената на газа през май

Няма да има увеличение на цената на газа с 35% през месец май, като дори може да се договори и намаление спрямо сегашната цена. Това каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пред Нова тв. Той обясни, че правителството ще се опита „да отпуши” получаването нз азерския газ по оригиналния договор с Азербайджан. Това може да стане само през сегашната газова връзка през Кулата, тъй като новия газов интерконектор с Гърция все още не функционира.

За вицепремиера поведението на Бойко Борисов спрямо Путин е “абсолютно безгръбначно и подлизурско“, тъй като е „ходил да чака за среща с Путин по 7 часа и му подаряваше кученце“.

“Това сега няма да се случи”, каза Василев. Според него българският интерес не е като започнат икономическа война срещу страната, „ние да отидем да килимчето и да молим да не правят така“.

Василев увери, че правителството е било подготвено за кризата, предизвикана от спирането на газа за България от „Газпром“. Той напомни, че България не е спряла транзита за Сърбия и Унгария, а в същото време българските потребители получава договрените количества, По думите му ако България не договори нищо допълнително за месец май, то най-лошият сценарий бил цената на газа да се увеличи с 20%.

По отношение на информацията, че газохранилището в Чирен е пълно едва на 18%, той обясни, че хранилището ще започне да се пълни в средата на май, което е нормално след зимния сезон.

„Винаги в края на отоплителния сезон пада до 10% и през лятото се запълва“, обясни вицепремиерът.

Василев уточни, че България вече е сезирала Европейската комисия, която е започнала антомонополно разследване срещу „Газпром“

За конфликта с президентството той обясни, че отношенията са на най-ниската точка, на които някога са били.

„Президентът има ясно зададени конституционно правомощия, които не включват икономическата политика на страната. Добре е да има мнение, то да е информирано и да го споделя директно, а не през медиите“, настоя финансовият министър.

Според него комуникацията между правителството и президента не е прекратена, но „това, което се прави като изявления, не помага“,

„Радев е в правото си да изразява позиция, ние също имаме такова право. Това е нормален дебат. Това, което не е нормално, е да кажем, че българският интерес е функция на нечиѝ чужд интерес. Това трябва да спре“, каза Василев.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Защо кафето поскъпва

Regiona

Пуснаха списък с адресите на 292 скривалища у нас

vesito

Без новозаразени в Благоевградско

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.