Мобилни пунктове ще тестват за COVID-19 пред държавните болници от 6-и ноември

От днес, 3 ноември, на разположение на Столичната регионална здравна инспекция ще бъдат 20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи.
Целта е те да подпомагат колегите си, ангажирани с извършването на държавния здравен контрол, в т.ч. с връчване на предписания и актуализиране на данните в Националната информационна система за борба с COVID-19 и др.
По този повод на място в СРЗИ бе министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който даде допълнителна информация за медиите.
„От края на септември досега много служители от РЗИ-София бяха и положителни, и контактни, това наложи извеждането им от институцията“, обясни той.
„Служителите на Националния център по обществено здраве и анализи ще подпомогнат във връчването на предписанията и осъществяване на епидемиологичните проучвания. Идеята за СМС-и е входирана в НС и очакваме законодателят да каже дали ще приеме това предложение. Най-добрият начин е предписанията да се връчват на хартия от личния лекар. Ако ситуацията се увеличава като брой заболели и поставяне под карантина, можем да предприемем уведомяване по електронен път чрез СМС“, каза проф. Ангелов.
„Мобилни екипи във фургони ще бъдат разположени пред държавните болници от четвъртък, ще бъде извършвани и бързи антигенни тестове, идеията е максимално много хора да бъдат тествани, за да се ориентираме в епидемичната обстановка. Най-добре е да се тестват хората със симптоми“, обясни министърът.
„Координационният център работи, до края на седмицата ще направим всичко възможно да ви го покажем, екипът е от 6 човека от „Пирогов“. В него могат да звънят всички кметове, областни управители, директори на болници, които се нуждаят от помощ, но не и граждани. Той е само за бързи институционални решения, денонощно“, изясни още Ангелов.
„Нямаме недостиг на легла в София, а където се твърди, че има, просто не са разкрити нови легла, има ги в наличност в болниците, но не са разкрити, въпрос на време е. Антигенните тестове не могат да заместят PCR тестовете и да служат за карантиниране. Ще се помисли в посока даване на правомощия на личните лекари да издават направления за PCR, работи се и за електронни направления“, заяви още министър Костадин Ангелов. 
Източник: Канал3

Свързани новини

Полицията в Благоеград на крак заради мъртва котка и диво прасе

vyara

Ескортираха още чуждестранни туристи от Банско

desi

СOVID кризата в цифри: 106 нови случая в Благоевградска област

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.