Младите лекари са в най-голям риск от „прегряване“

Младите лекари и специализантите по медицина са сред най-изложените на риск от „прегряване“ на работа и развитие на т. нар. бърнаут синдром. Това съобщи проф. Весна Кесич от Университетския клиничен център на Сърбия през първия ден на 11-тия Конгрес на Югоизточно-Европейския Медицински Форум, провеждащ се в Пловдив. Тя изнесе данни от американско проучване сред 15 хиляди лекари в 29 специалности.

11-тият Конгрес на Югоизточно-Европейския Медицински форум се провежда в периода 8 – 11 септември 2022 г., в гр. Пловдив и гр. Смолян и събира над 60 водещи университетски лектори от Европа и света, видни представители на медицинските академични среди, ръководители на лечебни заведения, здравни мениджъри от България и чужбина.

Като причина за усещането за прегряване на работа лекарите посочват огромната си, излишна натовареност с бюрократични дейности и административни задачи, липсата на уважение от колегите и работодателите им, както и дългото работно време.

„Данните сочат, още, че при 60 – или повече часа седмично работа това води до 9 пъти по голям риск от бърнаут. Рискът ще се удвои, ако е часовете са 84 и повече седмично“, каза още проф. Весна Кесич. И добави, че лекарите с този синдром допускат грешки с дозите на лекарствата, трудно контактуват пълноценно с пациентите си, често страдат от безсъние.

„За съжаление нерядко се наблюдава и прекомерна употреба на хапчета, алкохол, тютюнопушене, дори могат да възникнат идеи за самоубийство“, съобщи още проф. Весна Кесич.

Най-засегнатите специалности от „прегряването“ са анестезилозите, хирурзите, АГ – специалистите, педиатрите, вътрешните болести. А най-рядко от бърнаут синдром страдат невролозите.

Проф. Кесич изведе като приоритет нуждата от социални и личностни програми както на държавно ниво, така и в отделните лечебни заведения, които да идентифицират медиците с голям риск от развитие на подобни проблеми.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

75% от училищата още не са увеличили учителските заплати

vesito

60 новозаразени с коронавирус в Благоевградска област

vesito

Канцлерът от запаса

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.