Млада диригентка  застава начело на оркестъра на Камерна опера – Благоевград

Млада диригентка от Добрич застава начело на оркестъра на Камерна опера – Благоевград. 26-годишната Светлана Галианова е първото назначение на кмета на общината Румен Томов за окомплектоване на екипа на уникалната на Балканите културна институция. Тя бе преструктурирана преди година от екипа на бившия кмет Камбитов и с направените съкращения се превърна в обикновен оркестър с титла, която не отговаряше на съдържанието.

Увеличение на състава на Камерна опера с 12 щата е заложено от кмета Р. Томов в бюджет 2020 на общината. След връщането на съкратената перкусионистка Лина Ангелова като вр.и.д. директор на Камерна опера преди десетина дни, от вчера започна и попълването на състава с музиканти, певци и специалисти по сценография и техника,пише струмабг.

Новата диригентка Св. Галианова е с кратка, но обещаваща професионална биография. Тя е завършила „Оперно-симфонично дирижиране“ в Музикалната академия в София в класа на проф. Пламен Джуров и доц. д-р Георги Патриков, а дебютът й е с Академичния симфоничен оркестър през 2015 г. Дирижирала е Симфониета Видин, като заедно имат множество концерти, сред тях и в пещерата „Магурата“. Галианова ръководи и ученически духов оркестър към Първа английска гимназия и читалище „Петър Берон“ в София. Тя заема мястото на диригента Христо Христов, който дойде миналата година в Благоевград заедно с напусналия в началото на януари директор на Камерна опера Бойко Цветанов, но не остана дълго на диригентския пулт. В края на ноември Хр. Христов  освободи мястото в Камерна опера и оттогава няма щатен диригент в състава, а работата се възлагаше на хонорар, като последните два концерта дирижира маестро Максим Ешкенази.

Втората добра новина с вчерашна дата в Камерна опера – Благоевград е, че в състава й вече има щатен артист изпълнител. Това е 31-г. Венера Мелеки, наполовина кипърка, наполовина българка. Тя е артист солист сопрано, завършила е оперно пеене и вокална педагогика в Националната академия „Проф. П. Владигеров“ в класа на Людмила Хаджиева и е лауреат на няколко международни конкурса.

Освен новите попълнения в състава на Камерна опера се връщат и съкратените преди година музиканти Стоян Гюзлиев – обой, Константин Кирянов – кларинет, Стоян Ангелов – валдхордна, и Костадин Марински – фагот. В екипа на културната институция се връща и Антон Николов, театър майстор, който ще поеме отговорността за ръководство на техническата група и сцената.

В ателието на сценографа се връща художникът Манол Стоянов, чиято длъжност бе закрита от екипа „Камбитов“. Манол Стоянов е носител на приз „Кристална лира“ за сценографията на постановката „Джани Скики“ на Пучини през 2008 г. на Камерна опера – Благоевград, а с връщането му в състава се слага точка на спекулациите и слуховете, че заради него се готвела смяна на директора на общинската галерия Иван Милушев.

Пълното окомплектоване на състава на Камерна опера с още 4-ма изпълнители е възложено на вр.и.д. директор Лина Ангелова.

Свързани новини

Българи от години работят в Париж, а гениалността им докосва звездите

vyara

Рекорд! Нови 105 заразени с COVID-19, един в Благоевград

vesito

71-годишен шофьор се заби в канавка, карал с несъобразена скорост

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.