Митът за българското свинско месо

Едва 30% от свинското месо, което купуваме, е произведено в България, сочи статистиката. Производителите алармират, че свиневъдството е застрашено от масови фалити, защото изкупната цена на свинското месо е по-ниска от цената на килограм краставици, а държавата пренебрегва сектора.

България е сред малкото европейски страни, които не подпомагат достатъчно свиневъдството и това е видно от намалелия в пъти брой на свинете, които се отглеждат у нас, уточнява БНТ. „Не повече от половин милион. 90-те години са били четири милиона, така че е очевидно какво се случва“, казва председателят на браншовата организация Димитър Михайлов.

Той допълва, че във време, в което правителството говори за продоволствена сигурност у нас се произвежда под една трета от нужното свинско месо: „То е около 30 процента, със 70 процента внос“.

Докато браншът води преговори с държавата за подпомагане, производствените разходи изпреварват в пъти продажната цена на свинското. „И към момента едно прасе, което се продава от български производител е на загуба със 100 лева или по лев на килограм. Гледайки изкупната цена, можем да кажем, че тя е наполовина на цената на краставиците и доматите“, посочва още Михайлов.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Три нови случая на коронавирус в Благоевград

vesito

МВР прати на Гешев информация за 19-те от списъка на Петков

Regiona

Уволниха шефа на „Пирогов“ проф. Асен Балтов

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.