Министри в спор за заплатите на чиновниците

С актуализацията на бюджета ще настоявам заплатите в държавната сфера да нараснат с поне 10% от 1 юли, за да може ръстът им да се изравни с този в частния сектор, каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Но в разчетите на министерството на финансите засега не са предвидени допълнителни средства за увеличение на заплатите.

Министърът на финансите Асен Василев още при съставянето на бюджета за 2022 г. защити тезата, че заплатите ще се вдигнат, само ако бъде намален броят на чиновниците, пише труд.

Министър Гьоков посочи, че предложението на правителството е от 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст да бъде увеличена от 370 лв. на 467 лв. В момента към минималната пенсия дават и ковид добавки от 60 лв., а от 1 юли те ще бъдат премахнати. Така реално минималната сума за пенсионерите ще нарасне с 8,6%. Това няма да покрие дори инфлацията за първите шест месеца на годината. От януари до април инфлацията е 7,8%, а до юни ще бъде значително над 8,6%.

Свързани новини

Кървава драма: Мъж си направи харакири

vesito

Зам.-кметът Дамян Качулски е освободен от длъжност

vesito

Експерт: По 4000 заразени на ден през следващите седмици

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.