Минеков смята Кошлуков за свързано лице по санкциите „Магнитски“

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков трябва да е свързано лице със санкционираните по закона “Магнитски”. Това обяви във вторник министърът на културата Велислав Минеков. През миналата седмица финансовото министерство на САЩ санкционира Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, а в т.нар. “черен списък” попаднаха 64 свързани фирми и лица.

„Има още една фирма, която трябва да има рестрикции, и в нея съучаства Емил Кошлуков. Той е в ръководството, мисля, става въпрос за „Ноу фрейм медия България“, каза Минеков. И добави – „надявам се Емил Кошлуков да ми разкаже за ТВ7, за което отговаряше фалиралата КТБ и Цветан Василев, а може би и Делян Пеевски. Искам да знам какво прави името му тук“.

Кошлуков бе изпълнителен директор на ТВ7, водеше и свое седмично предаване в медиата. Телевизията стана известна в публичното пространство, че бе издържана от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, а съдържанието на медиата бе в пълен синхрон с изданията на Пеевски.

„Ноу фрейм медия България“ е компанията, която стоеше зад партията на Николай Бареков „България без цензура“.Тя бе създадена през юли 2013 г. и в началото Кошлуков бе в управата на фирмата. От 1 юли 2014 г. едноличен собственик става Николай Бареков, а в момента е Иван Иванов.

Според Търговския регистър в момента Кошлуков няма нищо общо с „Ноу фрейм медия България“, а не е известно санкциите по Закона „Магнитски“ да се налагат със задна дата.

Минеков обаче е на мнение, че Кошлуков трябва да бъде подложен на същите мерки, като останалите свързани с фирмите на Божков и Пеевски. „Искам ДАНС и всички служби да разберат какво се е случило в този период. Тук не става дума за свобода на словото, а за серия от безобразия, извършени лично от директора на националната телевизия“, каза министърът на културата и добави, че ще предостави документите на ДАНС.

Минеков добави, че директорът на БНТ е бил част от екипа на телевизия „Алфа“ на партия „Атака“. Тази подробност отсъствала от биографията на Кошлуков, която е публикувана в сайта на националната телевизия.

“Аз искам да знам от СЕМ подробности по отношение на присъствието на Кошлуков като директор в “Алфа”. Искам да знам също подробности, които да бъдат подкрепени със справка на НАП и НОИ, за да се уверим, че е бил наистина такъв“, каза още служебният културен министър.

Часове след изказването на Минеков, УС на БНТ съобщи, че ще сезира международни институции в защита на медийната свобода. Конкретно се посочва, че ще бъдат сезирани ЕК чрез заместник-председателя на ЕК г-жа Вера Йоурова и Комисаря по правосъдие г-н Дидие Рейндерс, както и Генерална дирекция „Образование и култура“. И още СБЖ, Фрийдъм Хаус, „Репотери без граници“, както и други организации, защитаващи медийната свобода и правата на журналистите.

В позицията на телевизията се посочва, че през последните дни Българската национална телевизия е подложена на безпрецедентна атака от изпълнителната власт. “Министърът на културата в служебното правителство обвини журналистите на БНТ в нарушение на закона, в евентуално престъпление и в застрашаване на националната сигурност. За първи път в историята на националната телевизия нашите колеги са поставени редом до терористи и престъпници”, добавят от БНТ.

“Тези лъжи и безумни обвинения бяха отправени многократно от министър Минеков”, пише още в позицията..

Добавя се, че в официално писмо от министерството е поискано обяснение от телевизията за нейната редакционна дейност. “Никога досега, през новата ни демократична история, министър не се е осмелявал да упражнява цензура върху решенията на журналистите, които по закон са независими и самостоятелни”, пише БНТ и посочва, че журналистите в телевизията са притеснени за работните си места.
 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Без срам! Шофьор на линейка отказа да помогне за изнасянето на болна жена

vesito

България е в извънредно положение до 13 април!

vyara

Продължава работата за подобряване на електрозахранването в Банкя и Божурище
Реконструкцията води до временни  прекъсвания на електрозахранването

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.