Минеков намекна за оставка на Кошлуков заради брифингите на ГЕРБ

Служебният министър на културата намекна, че може да поиска оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков заради прекъсванията на програмата на обществената телевизия за излъчване на брифинги на ГЕРБ.

„Получих множество обаждания и питания как е възможно това явление – брифинг на някаква политическа партия да бъде използван, за да се прекъснат предаванията на три телевизии, които са с най-висока гледаемост в България. Би трябвало всички политически партии да имат право на подобен брифинг (…) Но БНТ и БНР са част от системата за национална сигурност. Много добре е описано кога могат да се получи прекъсване – в случай на изключителни обстоятелства предаванията могат да бъдат прекъсвани. Този брифинг определяте ли го като нещо по-важно от заплаха за националната сигурност и можем ли да сравним неговата значимост със земетресение. Но това не е единствено – право на изявление по националната телевизия имат президентът, главният прокурор, патриархът и главният мюфтия“, каза проф. Велислав Минеков пред журналисти във вторник.

Той подчерта, че „тези явления“ (излъчването на брифинги на ГЕРБ – бел.ред) започват да стават систематични.

Именно със законовия мотив за груби или системни нарушения през 2019 година Светослав Костов бе отстранен от поста генерален директор на БНР след безпрецедентното спиране на сигнала на програма „Хоризонт“, съвпаднало с бунта в радиото заради скандала със свалянето от ефир дългогодишния журналист Силвия Великова.

Сега министърът припомни, че случаят с безпрецедентното прекъсване на сигнала на „Хоризонт“ е останал неразкрит и така и не са били представени публично разпечатки от телефоните на Светослав Костов. „Аз ще настоявам той да бъде разкрит“, каза проф. Минеков.

„Струва ми се, че се натрупват явления, които могат да ме предизвикат да поискам оставката на господин Кошлуков“, каза той по повод поведението на БНТ.

Дори и някой да реши да поиска оставката на директора на БНТ, решението дали той да бъде сменен е на СЕМ или на самия него. Председателят на медийния регулатор Бетина Жотева обаче не вижда нарушение.

„Решението на която и да е било телевизия или радио да прекъснат програмата си заради живо излъчване, е част от тяхната редакционна политика, в която СЕМ не се меси“, каза тя пред „Клуб Z“.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Много бензиностанции ще бъдат временно затворени, ето каква е причината

bilyana

Владислав Панев: Иде газ от Нигерия и Алжир, а „Газпром“ е уплашен

Regiona

10% от командирите в армията са жени. Има тенденция към „положителна дискриминация“

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.