МЗ проучва пет терена за детската болница

Министерството на здравеопазването е набелязало пет възможни терена за изграждането на Националната детска болница, които в момента се проучват. Това съобщиха за Mediapool от ведомството. Министерството се въздържа да съобщи кои са конкретните терени на този етап. По всяка вероятност те включват и досега обсъжданите – в карето на Александровска болница и на територията на болница “Лозенец“. Очаква се след края на проучването да бъде проведено обществено обсъждане по въпроса със заинтересованите страни.

Проучването на петте терена е възложено на фирма “Тераконсулт“ ЕООД със собственик Кънчо Паскалев, на която МЗ е възлагало и други дейности в областта на строителството като авторски надзор при модернизацията на спешни отделения в страната. Договорът с “Тераконсулт“ е на стойност 17 800 лева без ДДС. Договорът е сключен на 14 юни и е със срок на проучването 30 календарни дни.

Със заповед на здравния министър проф. Асена Сербезова на 24 януари тази година беше създадена работна група от експерти, която трябваше да анализира досега предприеманите действия по проекта за национална детска болница и да начертае стъпки за продължаването му.

От МЗ съобщиха за Mediapool, че работната група все още не е приключила своята дейност, включително по отношение на предстоящите действия по изграждането на детската болница.

На този етап не е ясно и дали МЗ ще прекрати съществуващия договор за изграждането на детската болница с обединението „Детско здраве“, включващо компании от групата на „Главболгарстрой“.

МЗ има сключен договор с тях на стойност близо 100 млн. лева, като проектът се управлява от държавна инвестиционна компания.

Преди ден от МЗ оповестиха резултати от проверка на инвестицонната компания, които са засекли неправомерно отпуснат аванс в размер на 9.2 млн. лева и други нарушения, които са предадени на прокуратурата.
Прокуратурата вече разследва казуса с детската болница, след като през лятото на миналата година сигнали предаде и служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Освен че е предала резултатите от новата проверка на прокуратурата, настоящият министър Асена Сербезова е сменила и ръководството на държавната инвестицонна компания.
Новото ръководство на инвестиционната компания е започнало правен и икономически анализ на договора с „Главболгарстрой“ „с оглед да бъдат максимално защитени интересите както на държавната компания, така и на детското здравеопазване“. Очаква се в кратки срокове новото ръководство на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ да представи конкретни предложения в тази посока на здравния министър, допълниха от МЗ. 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Празниците идват! Почиваме четири дни за Великден

vesito

Политолози: Оръжията за Украйна няма да съборят кабинета, но Македония може

Regiona

Боледували от COVID-19 с антитела за 1 година

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.