Месеци ще са нужни за възстановяване след наводненията в Карловско

Продължават усилията за нормализирането на положението в Карловско след бедствените наводнения. Нанесени за значителни щети, като по първоначална оценка ще са нужни месеци за възстановяването на района.

Oбстановката остава критична, след като над 190 литра на квадратен метър дъжд буквално потопи къщите на хората.

В карловските села Богдан и Каравелово, които са най-засегнати от прииждането на река Стряма, предстои разчистването на тонове тиня и дървесина, влачени от водната стихия.

Подготвя се и временен мост между Богдан и Московец, за да се осигури транспортна връзка с откъснатите от бедствието.

Над 200 са наводнените къщи в 6- те бедстващи села в Карловско.

Справянето с пораженията ще отнеме около 2 месеца, прогнозира кметът Емил Кабаиванов, цитиран от БНР.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnovinite.bnt%2Fposts%2Fpfbid0xJ5CGCiMTpXCHgCg6zeZ1sXD2LqYKFmSzf3vLhUwuFAxJSWu1bzDNUxmUHcYXYj1l&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“709″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>“

Нямаме хора, които са без храна, без подслон и без медицинска помощ. От тук нататък ни чака описване на щетите, кандидатстване пред Междуведомствена комисия и много работа заедно с кметовете и с населението, както и с доброволци, които ще се отзоват“, обясни той.

 

Пострадалите семейства няма да могат да се справят сами, за обществените сгради също ще трябва помощ.

„В момента реката се е оттекла в коритото, но селото представлява едно дере, потънало в кал и тиня. Всички е в окаяно положение“.

„Читалището е в тиня. Салонът не може повече да се ползва, вътре има дървета. Нещо страшно е“, посочи секретарят на читалището.

Вече започна и организацията на доброволците, като вече има активни групи в социалните мрежи.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

682 новозаразени с коронавирус в Благоевградска област

vesito

Нова акция: Мобилни екипи на полицията тръгват с пътуващите към зимните курорти

vesito

Д-р Ненова: С този тест ще узнаете поразени ли сте от COVID-19

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.