Медът – по-добър от антибиотик при настинки и болки в гърлото

Британски учени установиха, че медът се справя по-добре в лечението на настинка, болки в гърлото и запушен нос в сравнение с антибиотиците, пише в.“Гардиън“.

Изданието цитира изследване на учени от университета в Оксфорд. Екипът на д-р Хибатула Абуелгасим изтъква, че пчелният мед се явява алтернатива на антибиотиците, които често са изписвани срещу споменатите болежки и се оказват неефикасни.

Инфекциите на горните дихателни пътища засягат носа, гърлото и бронхите. Медът отдавна се използва за лечението на деца с кашлица и настинка. Но досега не беше изследвана неговата ефективност при възрастните пациенти.

Изследователите от Оксфордския университет са проследили данните от 14 медицински труда, обхванали 1761 пациенти на различна възраст.

От получените данни проличало, че медът е по-ефикасен от останалите лекарствени средства за подобряване на симптомите, особено при остротата и честотата на кашлицата. Две от изследванията доказали, че тези симптоми продължават с два дни по-малко след приема на пчелен мед.

Учените изтъкват, че инфекциите на горните дихателни пътища са най-честата причина за изписването на антибиотици. Но тъй като това са вирусни, а не бактериални инфекции, те се оказват неефикасни в случая. Затова е много по-добре да се използва медът като лечебно средство.

 

The post Медът – по-добър от антибиотик при настинки и болки в гърлото appeared first on Жената днес.

Източник: jenatadnes.com

Свързани новини

Здравната каса обмисля да покрива изцяло лекарствата за най-масовите болести

Regiona

Прегледай се!

Regiona

Топ 15 упражнения за корем с ластици в домашни условия

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.