МВР или ДАНС следят хора от престъпния контингент на Украйна у нас

Към днешна дата над 95 000 са украинските бежанци в България. Има тенденция през последните седмица – две за намаляване на тази бройка, сега започна и преместването на хората от морските курорти във вътрешността на страна и има създадена организация за опазването на обществения  ред и имуществото на украинските граждани. Това каза главен комисар Станимир Станев – заместник-главен секретар на МВР, в парламентарната комисия по туризъм.

Той съобщи, че бежанците се извозват с влакове и автобуси. Станев каза, че част от тях напускат страната – през Сърбия и към Турция. Сега около 30 на сто от пристигащите украинци остават в страната, докато преди този процент е бил 50.

Станев съобщи, че не е голям броят на престъпленията, свързани с украински граждани, като основно това са кражби на имущество – пари, ценни вещи, а голяма част от тези кражби са разкрити. „Като цяло, като извършители те са значително по-малко, отколкото като потърпевши“, заяви Станев.

Крадат се регистрационни табели, като предположението е, че това се прави заради Решение на МС колите на украинските граждани да не подлежат на винетни такси, а и за престъпни цели. Има и случаи с отнети коли, управлявани от украинци, защото доста от техните моторни превозни средства са нови, като последният случай е в Бургас, каза Станев.

По повод медийни публикации за опити на организирани групи от Украйна да завладеят някаква територия в България гл. комисар Станимир Станев заяви, че в оперативните служби е получена такава информация, но уточни, че това е „оперативно непотвърдена информация“ и тя сега се проверява с възможностите на оперативно-издирвателната дейност,пише труд.

„Ще се противодейства, както това се прави с организираната престъпност, и има готовност за такива действия, допълни той. Броят на хората, които са обект на такъв контрол, все още не е уточнен, но се очаква това да се изясни след предоставянето на цялата обобщена информация до десетина дни“, каза Станев.

Той съобщи, че се анализира и поведението на хората, които са от престъпния контингент на Украйна, като допълни, че има изготвен рисков профил, като от ДАНС подготвят още един. Профилът е разпространен на всички гранични пунктове и при влизане в страната, съобразно него се прави преценка на човека дали представлява интерес за службите на МВР или ДАНС.

Станев съобщи, че вече е забелязано, че има събиране на групи украинци в определени заведения, с усилена охрана. „Тези хора са под наш контрол, изяснена е самоличността им и на хората, които ги охраняват“, каза той и допълни, че също има и информация за покупка на газово оръжие и от украински граждани.

При отказ на украинските бежанци да напуснат хотелската база по морето на 31 май и да бъдат преместени в държавните почивни бази, МВР има готовност да реагира, ако се поиска съдействие с наличните към момента сили, но при нужда ще бъдат и допълнително командировани съответните специализирани сили, каза Станев. Той обаче изрази очакване преместването на украинските граждани да стане безпроблемно.

Свързани новини

Голям гаф в ефира на Нова телевизия! 

vesito

Мъчи ни вирус с болки в гърлото и температура

vesito

Хотелиери не смогват да се грижат за бежанците с 40 лв. дневно

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.