МВнР: Да дадем време на Северна Македония да реши дали иска да влезе в ЕС

Трябва да дадем време на нашите приятели от Република Северна Македония да решат дали искат да влязат в Европейския съюз или не, коментира експертът в българското външно министерство Желязко Радуков.

Той отбеляза, че на този етап МВнР е преценило да не реагира на коментари в Северна Македония за България, но следи внимателни ситуацията и при необходимост ще излезе с позиция.

По думите му в Северна Македония има „позициониране на силите за членство в ЕС и добросъседски отношения и на тези, които са против членство в ЕС и европейските ценности“.

„В рамките на този вътрешнополитически дебат могат да се чуят всякакви аргументи или псевдоаргументи. Трябва ясно да си даваме сметка, че коментарите след публикуването на протокола и препоръките на историческата комисия са от хора, които не управляват Северна Македония, и са насочени във вътрешнополитически контекст. Ние много внимателно следим този въпрос. Даваме си сметка кога и при каква ситуация ще реагираме. На този етап не смятаме, че е необходимо. Трябва да дадем време на нашите приятели в Северна Македония да си решат този дебат – ще влизаме ли в ЕС или няма“, каза Радуков.

Съгласно протокола, подписан на 17 юли в София от министрите на външните работи на Северна Македония и България Буяр Османи и Теодора Генчовска, за да започне Скопие реални преговори за членство в ЕС трябва да вкара българите в конституцията и да има напредък по решаването на спорните исторически въпроси.

В началото на тази седмица общата историческа комисия излезе с препоръки до двете правителства, които изясниха въпросите около цар Самуил, Свети Кирил и Методий и други личности. Освен това препоръчва на двете правителства промени в учебниците и общи чествания на исторически личности. Това съгласие е било постигнато още през 2019 година, но едва сега се обявява публично от македонска страна.

През последните седмици най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ провежда мащабна антибългарска кампания, като отказва да подкрепи вписването на бълагарите в контституцията и организира референдум по т.нар. френско предложение, което има за цел да отвори пътя на Скопие към ЕС.

Зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев коментира, че ведомството насърчава комисията да продължи усилията за бързо завършване на работата по всички периоди от общата ни история.

„Публикуването на предложенията от 2019 г., одобрени от правителствата на двете страни, е много важна стъпка към запознаване на обществеността и в България, и в Република Северна Македония, с резултатите от работата на съвместната комисия. Така се създава, според нас, необходимата основа да се пристъпи към реализиране на практика и на друга много важна договореност от протокола, а именно – съгласуване на календар от съвместни чествания за периода 2022 – 2023 г. за петте общи исторически личности“, посочи Коджабашев.

Според подписания протокол комисията ще трябва да заседава поне 8 пъти годишно.

В последните години обаче работата и боксува и не постигна очакваните резултати

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

5 новозаразени в Благоевград

vesito

Прокуратурата разследва заплахи срещу Радостин Василев, който изнесе записа на „Промяната“

vesito

Опасно време в почти цялата страна

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.