Мащабен крадец на ток е заловен в кв. Христо Смирненски в София
В обекта са разположени биткойн копачки

ЧЕЗ Разпределение България разкри мащабна кражба на електроенергия в столичния квартал „Христо Смирненски“.

Незаконният потребител е консумирал електроенергия в размер над 20 000 лв. месечно, като електроенергията е използвана за захранване на биткойн копачки.

В процеса на разкриване на злоупотребата е установено незаконно трифазно присъединение, което е било денонощно натоварено. Откраднатото количество е равностойно на консумацията на минимум 100 домакинства месечно.

„Дружеството увеличи броя на проверките на стопански потребители  – ресторанти, заведения, хотели и производствени обекти, където отчитаме ръст на кражбите. В последно време в най-мащабния крадец на ток се превръща т.нар. и добиващият все по-голяма популярност биткойн майнинг.

За да се извършва тази дейност са  нужни мощни системи – биткойн майнинг ферми, които консумират огромни количества електроенергия.

Най-големият разход е именно токът. Затова тези клиенти – потребители се ориентират към „безплатното“ му използване. Все по-често обаче разкриваме тези случаи чрез балансовите електромери и засичането на подадената и заплатена по райони електроенергия“, каза Филип Йорданов, ръководител „Нетехнически загуби“ в ЧЕЗ Разпределение България.

За ефективната борба с кражбите, всички екипи в ЧЕЗ Разпределение  са снабдени със специални уреди – рефлектометри,  които дават информация за незаконни връзки дори под земята. Тази година дружеството увеличи двойно проверките за кражби на електроенергия, като усилията на екипите дават резултат.

ЧЕЗ Разпределение изказва благодарност към екипите от СДВР и 01 РУ за своевременната реакция при разкритието на вчерашния случай.

„Подходът, последователността и професионализма в действията на служителите от МВР бяха решаващи за разкритието на тази изключително голяма злоупотреба с електроенергия“, допълни Филип Йорданов.

 

 

Свързани новини

Активист на ДБ, замаскиран като репортер, с провокация към Гешев

vesito

4млн. лв. инвестира ЧЕЗ разпределение в автоматизирани съоражения по мрежата през 2019г.

Regiona

Катастрофите са намалели от началото на извънредното положение

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.