Матури 2020: В училище се влиза с маски, в стаята може да се свалят

Учениците ще трябва да идват с маски в училищата за матурите и изпитите след седми клас, но на изпитите вероятно ще ги свалят. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев за предстоящите присъствени изпити в училищата след отменянето на извънредното положение.

„Ще бъде ограничен максимално контактът между квестори, деца, родители и учители. За целта ще са нужни по-големи помещения и физкултурни салони и столови ще бъдат ползвани за тази цел, максимално по 10 ученици ще има в помещение“, изтъкна още Вълчев.

За училищата-гнезда, в които се подават документи за кандидатстване след седми клас, министърът увери, че при записването всички документи ще се подават или електронно, или по предварителен график.

Абитуриентите ще имат възможност да се снимат в училищните дворове при изпращането си при спазването на всички заповеди на министъра на здравеопазването. „Могат да се снимат и при взимането на дипломите“, добави министърът.

„Пандемичната ситуация продължава, трябва да спазваме мерките за дистанция, да бъдем максимално предпазливи, тъй като здравето е най-важно“, припомни министър Вълчев. „Затова и в системата на училищното и висшето образование избрахме учениците и студентите да се върнат присъствено за най-важните и неотложните дейности, които не могат да се проведат пълноценно в електронна среда.

Училищата се почистват и са много по-безопасни, отколкото посещението на един магазин, така че не виждам опасност за провеждането на изпитите.

Според Красимир Вълчев през следващите години ще продължи разширяването на електронното обучение в образованието.

Източник: Канал3

Свързани новини

12 –годишен се преби жестоко с мотопед, транспортиран е спешно в столична клиника

bilyana

Борисов говори за скандал между доц. Кунчев и ген. Мутафчийски

vesito

Разширяват обхвата на предучилищното образование, вижте какви ще са промените…

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.