Масово зоопарковете у нас не отговарят на стандартите

Лоши условия в голяма част от българските зоопаркове са описани в доклад на Фондация „Четири лапи“.

В България има 21 зоопарка, повечето от които се управляват от местните общини. Докладът на „Четири лапи“ е фокусиран върху 16 зоопарка.

Сред тях е и кюстендилската зоологическа градина, която е с отнет лиценз от 10 години, но затвори вратите си за посетители едва преди няколко дни.

Зоокътът в Кюстендил е с отнето разрешение за работа заради условия, които не отговарят на българските и европейски изисквания. Когато подобно разрешение е отнето, животните по закон следва да бъдат преместени.

10 години след отнетия лиценз, животните все още са там. В него се отглеждат 11 вида животни, сред които и самотен лъв в стара клетка. „Тези клетки са наследени, те подлежат на основно премахване и изграждане на нови, с електропастири, с осветление, с места за отдих за животните. Всичко това е свързано със средства“, обясни пред бТВ Петър Велков, директор на Зоопарк-Кюстендил.

Общината е изготвила проект на стойност 3 млн. лв. за реновиране на зоопарка. Предстои да бъде открита дарителска сметка за набиране на средства.

„Когато се съберат парите, може да се направи един европейски зоопарк, който отговаря на всички изисквания“, допълни Велков.

А дотогава животните ще продължат да живеят в тези условия.

Свързани новини

Отнетото в Германия българско бебе ще бъде върнато на родителите му

vyara

„Рено“ се заби в скат край Симитли

vesito

Първа жертва на коронавируса в Гърция

vyara

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.