Мартин Владимиров: Популярно става заместването на природен газ с пропан

Българската индустрия започна прехода си от природен газ към алтернативни горива. Европейската комисията постави условие на страните членки за пестене на 15% от ползваните до момента количества газ през тази зима.

Според експерти това няма да е чак толкова голям проблем за българските предприятия. От началото на годината употребата на синьо гориво в производството у нас е ограничено с 20%.

По думите на Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД):

„Нашата индустрия е силно енергоемка и ще е трудно да се направят промени в производствените процеси. Все по-популярно става заместването на природен газ с пропан. У нас пропан идва от Русия, но при влизане на санкции срещу Русия за петрола и петролните деривати, пропанът би бил засегнат. Пропанът е на цена, която е два пъти по-ниска от природния газ, а обикновено е обратното. Ако масово се премине към пропан в тежката индустрия, ще се стигне до недостиг и до повишаване на цените. Бъдещето е замяна на природния газ с алтернативни източници на енергия. Най-лесният подход е електрификацията“.

От ЦИД настояват да се създадат търгове за критичен резерв – индустрията да предлага колко природен газ може да спести за определен период от време и тези спестявания да бъдат компенсирани от държавата на мегават час спестена енергия.

„Сега правителството трябва спешно да въведе механизмите за намаление на потреблението на природен газ в индустрията. Да се предвидят търгове. Индустрията предварително да се подготви как да планира своите производствени процеси и доставките до крайните клиенти. Да има график на ограничение на потреблението“.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

28 нови случая на коронарирус в Благоевград

vesito

Вдигат пенсиите с 5,5% догодина

vesito

Концесионерът на „Софийска вода“ продава дела си в британската Suez за 2.4 млрд. евро

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.