Мария Габриел: Стартъпите са движещата сила

Ден, след като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнесе своята годишна реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент в Стасбург. Тя постави акцент върху възстановяването на Европа от кризата с коронавируса. Върху това, което трябва да се направи за трайно възстановяване, осигуряващо ползи за всички. Сред целите беше споменато и технологичното лидерство. Знаем колко голяма е ролята на стартъп компаниите в този процес.

Мария Габриел беше отличена по време на 7-ото издание на една от най-мащабните конференции за нови технологии “Стартъп Оле“ в Испания, като политик с най-добро глобално въздействие в подкрепа на стартъпите. Защо е толкова важно да бъдат подкрепяни стартиращите компании и какво още може да направи в тази посока ЕС?

Темата коментира от Брюксел в “Нашият ден“ по БНР еврокомисарят Мария Габриел:

“Наградата е признание за обща работа, защото заедно с европейските стартъпи от няколко месеца имаме много интензивна работа за това да предложим нова европейска политика в областта на иновациите.

За мен стартъпите са движещата сила. Те са моторът за това да имаме устойчиво възстановяване, което междувременно да носи ползва във всички региони.

Днес в Европа имаме много повече от стартъпи от САЩ, но когато стигнем моментът, в който те имат нужда от финансиране, за да създават пазари, за да могат създават работни места и да растат, тогава се усеща ясно колко критично е състоянието.

За мен тази награда е стимул да продължим заедно със стартъпите. Ясно да идентифицираме предизвикателствата и пречките пред тяхното развитие и заедно да предложим общ европейски подход, който да показва начина.

На европейско ниво в четири, пет области ще бъдат предприети мерки. Това ще улесни начина, по който стартъпите създават конкретни ползи.

Моментът е ключов, свидетели сме на нова вълна на иновации. Всички знаем до колко много стартъпи и големи компании доведе дигиталната революция.

Ставаме свидетели на т.нар. четвърта вълна на иновации, която е по-различна. Носи решения на конкретни проблеми. Тя е свързана със силата на Европа в областта на технологиите, науката и индустриите.

Говорим за стартъпи и компании, които имат своя шанс за развитие в ключови области – от енергетика до прецизно земеделие.

Трябва да признаем, че достъпът до финансиране, до пазари, необходимостта да имаме таланти във всяка една област в Европа, които да желаят да се развива в Европа, се превръща в предизвикателство.

Тук идва и моята роля. За първи път комисар отговаря и за иновациите, и за образование. Това е сила, която трябва да използваме, защото все повече и повече иновациите не идват само от научните лаборатории.

Затова трябва да имаме много ясна политика за подкрепа на образованието. Имаме нужда от повече младежи, които да разполагат с необходимите умения.

За мен голямата сила идва и чрез програма “Хоризонт Европа“, за първи път имаме цял трети стълб, посветен на иновациите.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Градският съд осъди Валери Симеонов за клевета срещу журналисти от бТВ

Regiona

Хванаха 3 000 работници без трудови договори

Regiona

14 новозаразени с коронавирус в Благоевградска област

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.