Манолова: Самоков ще поведе другите общини против поскъпването на водата

Самоков ще поведе десетки български общини и стотици хиляди българи в битката за водата. Предстои наистина труден път, в който аз и екипът на „Изправи се.БГ“ ще помагаме с юридически съвети и с експертиза. От това как вие ще завършите тази кауза, зависи бъдещето на ВиК-сектора в страната.

 

 

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в неделя в Самоков,

където подкрепи протеста срещу високата цена на водата на жителите на града. Хората искат Самоков да бъде изключен от ВиК-асоциацията и да отпадне единната цена на водата и започнаха подписка с тези искания, която ще бъде отнесена за разглеждане от Общинския съвет.

„Поемате огромна отговорност, защото когато политиците и институциите не се справят, нещата се взимат в ръце от гражданите“, допълни Манолова.

Тя обясни, че за да бъде изключен Самоков от ВиК-асоциацията министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова трябва да подкрепи това решение, а след това и всяка една от 22 общини в Област София да даде съгласието си за напускането.

„След това ще трябва да създадете и търговско дружество, което да има лиценз за ВиК-услуги и то да има изработен бизнес план, който КЕВР да приеме“, обясни Манолова пред обществеността на Самоков процедурата.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

„ВиК-реформата на правителството се изразява единствено в повишаване цената на водата.

Хората плащат повече, но не е ясно ще получат ли по-добра услуга, ще пият ли по-качествена вода, ще има ли повече инвестиции, ще се подмени ли водопреносната мрежа. На места, като в Самоков, потребителите плащат два пъти повече, което е абсолютно несправедливо, предвид, че не е ясно какво се променя в качеството на ВиК-услугата“, каза още тя.

Манолова подчерта, че министър Петя Аврамова е обещала в следващите три месеца да представи нов закон за ВиК-сектора.

„Сега е моментът да се осъществи натиск, за да отпадне единната цена на водата, да бъде улеснена процедурата за излизане на общините от ВиК-асоциациите и да могат гражданите да обжалват решенията на КЕВР за цената на водата“, обърна се тя към протестиращите граждани.

Манолова подчерта, че в момента единствените, които могат да обжалват цената на водата, са ВиК-дружествата, но те защитават собствените си интереси, а не тези на гражданите за по-ниска цена.

 • Мая Манолова
 • самоков
 • протест
 • вода
 • поскъпване на вода

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Манолова подари на Борисов закон за колекторите: Да им сложи юзди!

  Regiona

  „Репортери без граници“: Европа не успява да защити журналистите в кризата с COVID-19

  Regiona

  Манолова оспори пред Теменужка Петкова наредбата за парното

  Regiona

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.