Манолова: Не е честно за Борисов да има тестове, а за хората да няма

Не е справедливо за приближените на Борисов да има бързи тестове за коронавирус, а за гражданите да няма. Премиерът не ми отговори, както се и очакваше.

Това каза Мая Манолова пред Сашо Диков в ТВ Евроком тази вечер.

Показаните от нас тестове са сертифицирани и имат висок процент на достоверност, според СЗО.

Оказа се, че ген. Мутафчийски е обявил обществена поръчка за ВМА за 30 000 теста.

Става дума за най-необходимата мярка да ограничаване на заразата. Около 5000 души са тествани от началото на заразата. Една Германия тества по 20 000 на ден или 160 хил. на седмица.Южна Корея – по 10 хил. на ден.

А в България се правят по около 200 тествания на ден, посочи още тя.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Ние реално не знаем колко са заразените. Проблемът е в решенията, които се взимат, без да има такава информация, каза още тя.

Възмутително е, че се опитаха да ловят риба в мътна вода. В закона бяха вкарани всякакви тестове, каза Манолова за гласувания днес Закон за мерките по време на извънредното положение.

Опитаха се да направят промени в закона за обществените поръчки. Удължиха концесионните договори без заплащане за времето на удължаването. Разсрочиха задълженията на партиите до края на годината.

Гражданите обаче не получиха такива разсрочки,

посочи тя и каза, че никакви мерки за домакинствата и разсрочване задълженията на гражданите не са приети с този закон. 

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Тежестта от Закона за извънредното положение се прехвърля върху гражданите. Хората наистина ще гладуват, защото ще останат без доходи. Всички държави предприеха мерки за подкрепа на своите граждани – икономически, ваучери, чекове, отсрочки и разсрочвания на задълженията. Само в България не се приеха такива, посочи тя.

Малкият бизнес може да фалира, добави Манолова и даде пример с малки търговски обекти и магазинчета, готвачи, самонаети лица и свободни професии, хора от туризма и др., за които Манолова добави, че всеки ден я търсят със сигнали и въпроси.

 • Мая Манолова
 • Бойко Борисов
 • бързи тестове

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Доц. Григор Сарийски: Българите сме все още едва наполовина европейци

  Regiona

  Слави Трифонов основа нова партия: Ще спрем политическата измишльотина

  Regiona

  Позиция на БСП – София: Системата ”ремонт на ремонта” в общината не работи

  Regiona

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.