Манолова към Борисов: Защо обещаните 375 лв. не стигат до всички родители?

Мерките, предлагани от Борисов, целят парите да стигнат до малко, а не до много граждани. Нека обясни защо обещаните 375 лв. за родители в неплатен отпуск не достигат до всеки родител.

Това казва в своя позиция Мая Манолова, председател на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“.

Написани на коляно и без обяснима логика, мерките ощетяват хиляди граждани и водят до разделения вътре в общностите, смята Манолова

Т.нар. социални и икономически мерки на правителството на Бойко Борисов целят парите да стигна до малко, а не до много хора и така подклаждат разделения вътре в различните общности. Трета седмица се предлагат мерки на коляно и не се съгласуват с експерти и представители на съответните общности. Обявяват се условия, които правят мерките недостъпни за хилядите граждани, фирми и домакинства. Неравнопоставеното третиране става предпоставка за социално напрежение, а все повече хора смятат, че правителството не цели парите да отидат при хората.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Последен пример са еднократните помощи по 375 лева за родители в неплатен отпуск,

за които бяха въведени абсурдни условия – децата да са до 12 години, родителите им да са използвали платения си отпуск, от неплатения пък да са взели 20 дни, а доходът на човек от домакинството да е под 610 лева. Така помощта остава недостъпна за хиляди двойки, семейства и самотни родител, въпреки че те също отглеждат деца в условия на извънредно положение. Всичко това е на фона на мрачната статистика на УНИЦЕФ, че 40 % от българските деца растат в бедност при среден процент за ЕС 24 %. Недоумение буди и размерът на помощта от 375 лв. – нито е прагът на бедност от 363 лв., нито пък е минималната работна заплата от 610 лв. Кой и как определи тази сума? И защо тя е съзнателно направена недостъпна за хиляди български деца и родители?, пита Манолова.

Същата липса на обясним принцип има и в подкрепата за свободните артисти,

която ще стигне едва до около 1200 души по думите на социалния министър. За голяма част от творците на свободна практика тази подкрепа от 610 лв. съзнателно е направена недостъпна. Защо? Защо приносът на свободните артисти се третират различно от приноса на заетите на трудови договори артисти, след като и двете групи създават културен продукт и в момента са в принудителен престой?, пита още тя.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Според Манолова буди тревога, че тежестта на извънредното положение се третира различно от правителството в рамките на една и съща общност,

вследствие на което хаосът расте с всеки ден, а доверието в справедливостта на държавата се руши.

За пореден път призовавам премиера Борисов да предложи антикризисен комплекс от социални и икономически мерки с ясна обосновка и финансов ресурс, достъпен за бизнеса, домакинствата и отделните общности при равнопоставено третиране.

В противен случай българските граждани могат да сметнат тези мерки за предизборна кампания и за охолно плащане на политически сметки с техните пари.

 • Мая Манолова
 • Бойко Борисов
 • родители
 • помощ за деца

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Премиерът на Малта обяви, че ще се оттегли през януари след 7 г. на власт

  Regiona

  Борисов не каза ще иска ли оставката на Горанов

  Regiona

  Борис Джонсън отказва нов референдум за независимост на Шотландия

  Regiona

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.