Манолова в Пловдив: Това управление не е полезно за хората

„Зад мен не стоят бизнес кръгове, а интересът на обикновените хора. Аз разчитам на гражданите – новата политическа сила и тя трябва да стане първа. Това управление не е полезно за хората. То мисли за себе си, а парите на българите потъват. Дошло е време гражданите да вземат нещата в свои ръце.

 

 

Това кадза днес в Пловдив председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова.

На изборите ще участваме с името „Изправи се, България“, каза още тя.

Бившият омбудсман представи в Пловдив своите 19 мерки за 19 месеца за възстановяване на икономиката и връщане на хората на работа след кризата с COVID-19. „Правителството предлага кредити и милостиня, а с нашия план предлагаме заплати и работа. Обикаляме държавата, представяме мерките, коригираме ги и ги обсъждаме с гражданите. С гражданите отиваме на избори, допълни Манолова.

На въпрос дали ще изгражда партийни структури по места при обиколките си из страната, Манолова заяви:

„В момента не се занимаваме с партийно строителство. С хората, с които говорихме днес, сме си партнирали през годините.

Това са представители на инициативни комитети, хора с кауза, които са готови да жертват от времето си и заедно да променим ситуацията в България. Хората казаха – парите не стигат до нас, те се дават от телевизора. Затова питаме Борисов къде са парите и казах, че ще направим ревизия.“

Попитана за коалиция със Слави Трифонов, Манолова заяви, че тепърва този въпрос ще се решава.

„Не е уместно в момент на криза да се обсъжда коалиционна политика. Партийното строителство в момента не е на дневен ред. Хора, с които в Пловдив си партнираме, ще направят офиси, за да могат гражданите да се обръщат към тях за връзка с нас. Обикаляме страната, за да представим нашия план за работните места. Когато бъдат насрочени избори , с гражданите отиваме на избори. Убедена съм, че е дошло време гражданите да вземат нещата в свои ръце.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Виждаме как ни управляват. Положението е нетърпимо. Доверието в инстутициите е нула. Всички сме наясно как разхищават парите ни. Не може да продължава повече така. Изборите могат да бъдат малко по-честни, добави тя. По думите й в София леви и десни привърженици са подкрепили Мая Манолова като кандидат за кмет на местните избори миналата година и са се обединили

зад каузата да се промени начина, по който се управлява България.

„Убедена съм, че това може да се случи и на национални избори. Нищо повече не може да е същото и то не само заради COVID-19, където се видя, че това правителство с управленската си немощ, не може да произведе нищо позитивно за България. Икономическата криза, която тръгва, ще е много по-страховита от COVID-19 кризата“, предупреди Манолова. На въпрос на ПловдивПрес как ще коментира намерението на правителството за държавни бензиностанции, бившият омбудсман обясни, че стриктно ще следи за какви пари ще се правят и дали ще стане по-евтин бензинът. „Аз като обмудсман тази тема съм я вдигала многократно. Сега като председател на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ писах на КЗК.

До вчера институциите на Бойко твърдяха, че няма проблем нито с цените, нито с картела. Сега казват, че цените са високи и ще ги направят по-ниски.

Този път има кой да ги гледа какво правят – ще ги купуват ли, ще ги строят ли и за колко пари. Така ще е и за милиардите от Европа. Комфортът да си взимаш едни пари, да си ги харчиш и с глупотевини да пълнеш главите на хората от телевизора, трябва да спре! Ясна сметка за всяко действие- какво харчиш, защо го харчиш и на кой го даваш“, обясни Мая Манолова.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Бившият омбудсман каза, че акцент в 19-те мерки е Национална програма „Работа за всеки“, с която 200 000 души да бъдат върнати на работа.

Малките и семейните фирми, които искат, ще могат да назначат по 4-5 човека в следващите 19 месеца, а държавата ще осигурява минимална работна заплата и осигуровки за всяко ново работно място. Ангажиментът на фирмите ще бъде работното място да бъде запазено за следващите 6 или 12 месеца.

С Националната програма „България е моето вкъщи“ могат да бъдат подкрепени 50 хил. сезонни работници и вместо да заминават извън България, да останат в страната. Друг акцент сред мерките е Националната програма „Семейно стопанство“, която съответства и с приоритетите на Европейската комисия и също предвижда семейните стопанства да могат да наемат хора с помощта на държавата. „Мярката предоставя земя за желаещите да създадат семейно стопанство, както и подкрепа за всяко ново работно място в селското стопанство. Трябва да се подкрепят традиционните български производства, обясни Манолова и даде пример със зеленчукопроизводство, плодове, рози и други традиционни култури. Безплатни детска градина и ясла за всяко дете за 300 млн. лв., мащабна програма за подкрепа за самотните родители и преизчисляване на пенсиите са част от социалните мерки.

Манолова подчерта, че пенсиите не са преизчислявани повече от 10 години, и това би струвало на държавата 800 млн. лв. за една година.

Мерките за бизнеса включват дигитални публични услуги и намаляване на гишетата, ДДС да се връща от държавата в законоустановения срок, както и да се въведе задължение на публичните администрации да изплащат фактурите за доставки и услуги от бизнеса в рамките на 30 дни. Мая Манолова обясни, че в законодателните мерки са включени такива за защита правата на обикновените граждани от произвола на банките, спиране безконтролния внос на боклук, своеволията на колекторите, против единната цена на водата и регулация на ЧСИ, колекторите и бързите кредити, както и Закон за частния фалит, който Манолова внесе в Народното събрание през юли 2019 г.

 • Мая Манолова
 • Пловдив
 • Изправи се БГ

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  България и Северна Македония заедно издават архива на Гоце Делчев

  Regiona

  Снимките на тв сериал променят движението в София

  Regiona

  Патриотите се скараха с ГЕРБ. Но само във фейсбук

  Regiona

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.