Манолова: Борисов да поиска вот на доверие, идват гладни бунтове

Премиерът Борисов и придворните му говорители се опитват да повлекат всички в срутването на техния модел, но решението е различно. След всички тези скандали Борисов трябва да поиска вот на доверие, за да се види кой подкрепя него и неговия модел на управление и кой не.

 

 

Това каза по БНР Мая Манолова, председател на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ в ефира на БНР.

Тоталната му незаинтересованост от дневния ред на хората и техните проблеми – фалити, безработица, в страната пазарите, магазините и заведенията са празни, хората взимат по 400 лв. –

очертават една огромна пропаст между създадения от него елит и обикновените хора.

Зрелищата на Броисов не заместват липсата на хляб, аз обикалям страната и виждам на място неимоверната бедност и тревога на хорага. Институциите си вадят мръсното бельо, докато хората мизерстват, каза Манолова.

По думите й, остава един-едниствен ход има Борисов – да поиска вот на доверие от гражданите като подаде оставка и отиде на избори. А ако няма смелост за това – да поиска вот на довери от партиите в парламента. Нека се види кой подкрепя тази нова нормалност, която властта ни представя – бизнесмени да си чатят с министри, търговия с влияние, обидни квалификации от премиер към председател на НС, хората са наричани толупи, а журналистите – мисирки, а премиерът признава, че спи с пистолет до главата.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Това руши доверието на хората и затова нека да поиска вот на доверие.

Агонията може да бъде все още спряна с действията на премиера, но утре хората ще са решаващите, каза Манолова.

Тя прогнозира торнадо от фалити на хората без доходи, като го нарече „торнадо на гнева“ и добави, че „новата политическа сила е гневът на хората, кояйто пред сепетмеври ще е помитащ“.

Името ми беше споменато в контекста на страховете на премиера че ще бъде физически прикрючен, онговори тя за СМС-а на Божков до Борисов, че не е давал поддръжка на Манолова.

Още тогава призовах Борисов да не изпада в параноя, защото няма основания да се струхав за живота си, но има основания да се страхува от гражданите. Моделът му се разпада, той е в агония и това го кара да нарочи за врагове опонетитте си, каза тя.

Моделът, в който премиерът спи с пистолет до възглавницата си, сниман е с пачки с банкноти и кюлчета злато в чекмеджето си, докато хората са бити и убивани в домовете си и не могат да си позволят да имат пистолети, пачки и кюлчета,

е порочен моде и предизвиква омерзението на хората.

Той можеше да опровергае компроматите, но не опроверга всички. Той сам призна, че е писал СМС-и и че е разговарял със замесените бизнесмени, че спи с пистолет, и нека органите да установят дали това е истина, каза Манолова.

Премиерът се оплете в лъжите си, позволи се обидни квалификации към председателя на парламента. Моделът че „премиерът си спинка сладко“, както той сам каза, и се чувства добре, без да се интерсува от гражданите, които фалират и остават без доходи, е на изчерпване. Той си отива, прогнозира Манолова.

Тя добави, че скандалите рушат доверието на хората във властта и затова Борисов трябва да поиска вот на доверие.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Кой на кого се отчита за финансова поддръжка се видя – аз не съм искала от никого нищо, а Борисов ме попита дали всичко са ми предложили.

Да, предложиха ми и аз всичко отказах и се явих на изборите срещу него, добави Манолова.

Следвайте парите и пътя на парите – аз ги видях в чекмеджетата на премиера. Така че, не, не съм искала финансова поддръжка от никой бизнесмен, но е истина, че в кампанията Борисов ми пращаше всякакакви хора – да ме сплашват, да ми предлагат, да ме отказват от изборите. Залогът бе огромен за него – да ме откаже от изборите. И да, идваха хора от бизнеса, които искаха моделът с раздаването на обществените поръчки от властта на приближените да приключи и някой да го промени, посочи тя.

Редица бизнесмени се страхуваха, като идваха при мен, озъртаха се, криеха си телефоните, разказа Манолова.

Попитана за раздорите в БСП, тя отговори, че гражданската позиция на „Изправи се.БГ“ е далеч от партиите. Не коментираме никакви партийни процеси, пожелавам успех на всички, не е моя работа да ги коментирам – тях или посланията им.

Нашата платформа обединява хората срещу този модел на управление на Борисови новата нормалност, който той ни пробутва и това е гражданска платформа, не партийна.

Институциите се ракламират чрез скандали, а хората чакат подкрепа от институциите. Джипът на премиера го няма в Ямбол и Сливен, тзащото той и неговите институции се занимават само със себе си, не и с дневния ред на хората, посочи Манолова.

Тя очерта, че има три тенденции, които намира за тревожни след скандалите и в началото на края на това управление:.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Първата е омерзението и отвращението на хората от тези зрелища.

Втората е огромна пропаст между дневния ред на властат, премиера и институциите и дневния ред на хората, което задълбочава кризата в доверието на обществото.

Третата е зараждащият се гняв. Есента ще има торнадо от недоволство и гладни бунтове,

прогнозира Манолова.

Мерките стигнаха до 3-4 % от фиите – и от големите, и от малките. Парите се разпределиха между близките до властта.

Скоро въпросът къде са парите пак ще бъде на масата. Къде са онези 1,5 млрд. лева, обявени от ЕК като дадени на България,

за какво и къде са похарчени? Купували са калцуни за болниците по 10 лв. за чифт, а те стурват по 5 ст. в аптеките. Ще има ревизия и на антикирзисните мерки, и наа 10-годишното управелние на Борисов, каза Манолова.

„Изправи се БГ“ ще участва в следващите избори, завявихме го ясно на 23 май. Заявхме, че ще има ревизия на разхищенито на парите на българските граждани, каза тя и допълни, че платформата е за всички хора, които са против едноличния модел, установен от Борисов, независимо от политическите пристрастия на гражданите. Ние сме на терен, чуваме хората и ще решим преза вгуст как ще участваме на изборите, завърши Манолова пред БНР.

 • Мая Манолова
 • Бойко Борисов
 • конфликт
 • граждани

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Кирил Добрев: Спасителните политически ходове на ГЕРБ свършиха

  Regiona

  Протестът в 28-ия ден: Дъжд. Палатки по жиците. И погребение на властта

  Regiona

  Манолова към Борисов: Защо обещаните 375 лв. не стигат до всички родители?

  Regiona

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.