Мазното петно в района на „Вера Су“ се е размило

В момента няма замърсяване на района около заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су“, а установеното преди ден мазно петно се е разнесло, съобщи пред медиите директорът на „Морска администрация“ във Варна кап. Валентин Енчев.

По думите му е нормално при това време и заливане на целия кораб да се появи подобно петно.

„Опасност за кораба винаги има, постоянно се следи неговото състояние, и всякакъв план, който се прави с идеята да има прозорец за няколко дни работа, се съставя все по-трудно, но се прави“, каза кап. Енчев, цитиран от БТА.

Времето от снощи е много лошо, корабът е заливан постоянно и единственият начин е да се наблюдава от сушата.

За изпълнение на плана се изчаква по-добро време, той се променя постоянно, а след лошото време също ще има негова ревизия. Той помоли за търпение и разбиране в ситуацията и отново каза, че е необходимо да се изчака добро време.

Енчев каза още, че от Басейнова дирекция за Черноморски регион във Варна отказват достъп на „Морска администрация“ до резултатите от пробите, мотивът е, че нямали законово основание да знаят, а според него такова право те имат.

По-рано в събота от Министерството на околната среда и водите съобщиха, че в района на заседналия кораб край Камен бряг “Вера Су” има опалесценция на повърхността на водата и миризма на нефтопродукти. От министерството съобщиха, че стойността амониев азот превишава три пъти измерваните досега стойности на този показател от бреговия пункт.

Екип на министерството е извършил проверка след получен сигнал от Гранична полиция за петно до заседналия кораб.

Взети са две проби от морските води: едната от ежедневен брегови пункт и една непосредствено до носа на кораба. Във взетата проба ясно личи опалесценция на повърхността. В района се усеща силна миризма на нефтопродукти. Стойността на амониев азот е 0.147 мг/л.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

/Видео/ Добро сърце! Лекар сам плаща за операциите на пациентите си

vyara

Решено: Лотарийни игри ще прави само държавата

vyara

ЕС бавно се приближава към споразумение за петролното ембарго срещу Русия

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.