„Магически“ спрей за нос срещу депресия

През март FDA одобри лечение за депресия на назален спрей за резистентни на терапия пациенти на базата на Ескетамин, вещество, свързано с кетамина – анестетик, който също се използва като незаконна парти дрога.

Но има все още много неизвестни дори за това одобрено лекарство. Въпреки че е бързо действащ, не е ясно как Ескетаминът променя мозъка и какви ще бъдат дългосрочните му ефекти, според предишен доклад на Live Science.

Американската агенция по храните и лекарствата съдейства да се ускори процеса на изследване и одобряване на псилоцибин, халюциногенно вещество в магическите гъби, за лечение на тежко депресивно разстройство (MDD), съобщава New Atlas, цитиран от offnews.bg.

За втори път за година Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) определи терапията с псилоцибин – която в момента се тества в клинични изпитвания – като „терапия-пробив“ (breakthrough therapy), действие, което има за цел да ускори типично бавния процес на разработване на лекарствата и преглед. Това означава, че предварителните доказателства предполагат, че лекарството може да е много по-ефективно спрямо вече наличната терапия, според FDA.

Миналата година FDA предостави статут на „терапия-пробив“ на терапия с псилоцибин в текущи клинични изпитвания, ръководени от компанията Compass Pathways, които разглеждат потенциала на псилоцибин за лечение на тежка резистентна на лечение депресия или депресия при пациенти, които не са се подобрили след преминаване на две различни лечения с антидепресанти.

Сега FDA предостави отново статут „терапия-пробив“ на психеделично лечение, този път за клинично изпитване в САЩ, проведено от Институт Usona, се казва в изявление на компанията. Това клинично изпитване, включващо 80 участници в седем различни места в САЩ, се фокусира върху ефикасността на лечението на пациенти с MDD с една доза псилоцибин.

В САЩ има повече от 17 милиона души, които имат тежко депресивно разстройство или тежка депресия, която продължава повече от две седмици, се казва в изявлението. Една доза псилоцибин може да повлияе дълбоко на мозъка и да има дълготрайно въздействие след премахване на депресивните симптоми, според изявлението.

Очаква се фаза 2 на тестовете да приключи в началото на 2021 г. и с помощта на този статут Usona очаква бързо да се премине в по-важната фаза 3. Около една на всеки три терапии, получили преди това този статут, успяват да преминат тази фаза, за да получат одобрение на пазара.

Източник: fakti.bg

The post „Магически“ спрей за нос срещу депресия appeared first on Любопитно, здраве и туризъм.

Свързани новини

Подаръци, които биха вбесили жените

Regiona

Хороскоп за 17 февруари. Хубав ден за три зодии…

vesito

ТВ каки налазиха Хекимян (СНИМКИ)

Regiona
зарежда....