Лъснаха сериозни нарушения около ползването на вода от язовир „Студена“!

Водоснабдявали и Радомир, което се правело само при криза

Извънредна проверка на язовир „Студена“ е била извършена след заповед на екоминистъра Нено Димов от представители на МОСВ, експерти от Басейнова дирекция „Източно беломорски район“ и община Перник.

Проверката, извършена вчера, е във връзка с информация от областния управител на област Перник за отклоняване на води за язовира. При огледа на водоизточник „Врелото“ – един от водоизточниците, захранващи язовир „Студена“, е установено, че водата постъпва във водовземна шахта, като малка част от нея се отвежда към язовира.

От шахтата, посредством тръба водата отива в помпена станция „Крапец“ и водоснабдява град Радомир. Тази схема на подаване на вода към град Радомир е позволена единствено в условията на аварийна ситуация.

Установено е, че помпената станция за водоснабдяване на Радомир не работи и водното количество от водовземната шахта прелива и по дерето се включва в язовир „Студена“. Според информация от дежурния на помпената станция, работата й е била преустановена едва на 28.11.2019 г. Това съвпада и с изпратената от ВиК-Перник справка за по-голям приток на 28 ноември от посочвания до този момент към язовира.

При проверка на място на ВЕЦ „Студена“, стопанисван от ВиК, е установено, че ВЕЦ-ът не работи. За отчитане на водните количества, които се черпят от язовира, е установено, че отчитането на водно количество до 24.11.2019 г. се е извършвало по разходомерно устройство, което към момента на проверката липсва.

Проверките продължават, като ще бъде изискана информация от електроразпределителното дружество за електрическa енергия, ползвана от Помпена станция „Крапец“, за да се установи по безспорен начин какво количество вода е отклонявано към град Радомир и не е постъпвало в язовир „Студена“.

Ще бъде направен и пълен преглед на водоснабдяването на град Радомир от подземни води, какви количества са ползвали последните 6 месеца и дали е имало нужда за допълване. Ще бъде изпратено и писмо до прокуратурата за установяване дали помпена станция „Крапец“ е работила в извънавариен режим.

Общество – Източник: dnes.bg

The post Лъснаха сериозни нарушения около ползването на вода от язовир „Студена“! appeared first on Новини от България.

Свързани новини

Тръмп опипва почвата за завръщане

Regiona

ЧЕЗ Разпределение стартира мащабна реконструкция за подобряване на електрозахранването в Монтанско

vesito

България влезе в топ 10 по смъртност от COVID-19 в света

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.