Лоши новини за Германия

Германската федерална мрежова агенция заяви, че при сегашното ниво на газовия приток през „Северен поток 1“, запълването на газохранилищата до 90% до декември едва ли е възможно без допълнителни мерки.

По-рано германският министър на икономиката Роберт Хабек обяви задействането на втория етап от плана за извънредни ситуации с газ, който предвижда фирмите да започнат мерки за спестяване на потреблението на газ. „Газоснабдяването по „Северен поток 1” е намалено до около 40% от максималния технически капацитет. Ако доставките на руски газ през „Северен поток 1” продължат на това ниско ниво, едва ли е възможно да се достигне нивото на запълване на газохранилищата до 90% до декември без допълнителни мерки“, се казва в ежедневен доклад на министерството.

В същото време от агенцията отбелязват, че към момента запълването на газохранилищата все още е възможно, като към 23 юни те са запълнени с 58,65%, което е значително по-високо за същия период на предходните години.

На фона на напрегната ситуация на газовия пазар Германия прие законопроект, който предвижда до декември газовите хранилища на страната да бъдат пълни на 90%. Подобни мерки са разработени в рамките на Европейския съюз.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Петър Стоянов: Три събития от преди четвърт век определиха съдбата на България

Regiona

Проф. Мира Кожухарова: Възможно е да се стигне до тотален локдаун

Regiona

Получаваме същия руски газ, но с 20-40% по-скъп

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.