Левон Хампарцумян: Няма да имаме инфлация в стил Виденова зима

В следващите месеци трябва да си балансираме прихода и разхода, посъветва банкерът Левон Хампарцумян в предаването „Тази събота“. „Няма да имаме инфлация в стил Виденова зима, защото тогава тя не беше световно явление, а българско заради неумелото управление на икономиката“, отбеляза той. „Инфлацията удря по един начин хората, които се чудят как да си платят сметките за парно и електричество, и по друг начин тези, които потребяват много енергия“, обясни Левон Хампарцумян.

По думите му хората с фиксиран доходи и по-малко възможности са най-лошо ударени от икономическата ситуация в момента.

За скока на цените на парното Левон Хампарцумян коментира, че преструктурирането на „Топлофикация“ се отлага от много години, защото там трябва да се намери баланс как това нещо да се управлява.

Другото нещо е енергийната ефективност на домовете, която би могла многократно да се подобри, смята още банкерът.
Според него инфлацията се храни от пост анемичните ефекти. „Пандемията продължава в медицинската си фаза, но вече икономиката на света расте. Търсенето се увеличава, същевременно има доста напечатани пари в кризисния период, за да няма резки шокове, които сега търсейки изход, подгряват инфлацията“, обясни той.

„В един момент, когато централните банки решат, че растежът е устойчив, ще започнат да вдигат лихвите, за да успокоят инфлацията“, посочи банкерът.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

ЧЕЗ Разпределение преустановява планираните ремонти за коледните и новогодишни празници
Компанията полага усилия да реорганизира дейността си по планираните дейности  до празниците в условията на извънредни мерки

bilyana

Още двама студенти станаха стипендианти на ЧЕЗ

vesito

Вдовицата на майор Терзиев: Последните 13 секунди на пилота нямат никакво значение

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.