Кънев за аргументите на Трифонов: Това е чалгата в политиката

„Аргументът на Трифонов е фалшив, а използването му е позорно. Това е чалгата в политиката“, каза евродепутатът от „Демократична България“ Радан Кънев по повод обявеният от шоумена и лидер на „Има такъв народ“ Слави Трифонов аргумент за решението му да се оттегли от управляващата коалиция – темата за Северна Македония.

„Най-грозното нещо, което може да се случи в българската политика, е злоупотребата с многовековнатата национална трагедия за дребни политически цели“, посочи Кънев пред Нова нюз.

По думите краят на управляващата коалиция е факт и виновен е този, „който е напуснал коалицията и то без всякакви солидни аргументи“.

„Още повече става дума за партия, която разтури два парламента през миналата година. Сега опитва да разтури трети, през тази година. Така че не мисля, че е сложна задачата с определянето на виновника“, каза той.

Според Кънев опозицията е постигнала целта си да раздели коалицията.

„След като опозицията постигна целта си правителството да няма мнозинство, топката отива в опозицията. Те могат да свалят кабинета и да поемат властта. Няма такава заявка до момента, но могат да го направят“, смята евродепутатът и добави, че според него опозиционните партии не смеят да управляват под никаква форма.

Като евентуално решение на ситуацията Кънев предложи у нас да има скандинавски модел на управление. „Там винаги е кабинет на малцинството. Партията, която е спечелила изборите, с лидера си начело, договаря законодателната програма с опозицията“, каза Кънев, но поясни, че „тук трябва да се появи едно ново ниво на култура и от управляващите, и от опозицията“.

По думите му евентуално ново управление на ГЕРБ и ДПС отново ще е нужен диалог с опозицията.

„На база поведението на лидера на ГЕРБ, не виждам нивото на политическа култура, което е необходимо на България. Виждам опасно махленско ниво, което би било търпимо в една безоблачна ситуация, но е много безотговорно в ситуация на дълбока криза, която той отрича“, каза Кънев.  

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Санкциите срещу Русия са „бързо развалящ се продукт“

Regiona

Мечтата на Италия

Regiona

Петков: Цената на километър строителство за „Турски поток“ е два пъти по-висока от тази на гръцката връзка

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.