Къде са работещите бедни у нас… В Благоевград ли?

Областите Благоевград, Видин и Кюстендил са с най-ниските междинни работни заплати, като разликата във възнагражденията сред Благоевград и София-столица е над два пъти. Tова разгласи шефът на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ Любослав Костов. Той разяснява, че се задълбочава наклонността за растящи районни разлики в приходите:

„ В областите Кюстендил, Благоевград и Видин, където междинната заплата в действителност е към 1000 лв. приблизително, което е с към една трета по-ниска от междинната за страната – 1520. В другите страни разликата сред междинната заплата в обособените райони не е толкова огромна, единствено у нас е по този начин. Два пъти е разликата, да вземем за пример сред най-ниската междинна в Благоевград и най-високата в София-столица “.

Костов посочи, че средногодишният растеж на междинната заплата за страната е 12 %, само че в Кюстендил темпът на повишаване е едвам 3,1 на 100, в Благоевград – 8,4, а във Видин – 8,9 на 100. Прогнозата на КНСБ е, че през 2022 година междинната заплата за страната ще доближи 1734 лв..

Свързани новини

1 429 нови случаи на коронавирус, починаха още 9 заразени

vesito

35 новозаразени в Благоевградска област

vesito

Мъж опита да подкупи пътни полицаи със 100 лева, арестуваха го

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.