КС отхвърли исканията на Кирил Петков по делото за гражданството

Конституционният съд с единодушие остави без уважение искането на Кирил Петков за конституирането му като заинтересована страна по делото срещу президентския указ, с който бе назначен за служебен икономически министър. Със същото определение КС остави без разглеждане искането му за събиране на други доказателства по делото.

 

Преди седмица Кирил Петков внесе документите за гражданството си в съда и от тях най-накрая се изясни, че канадското му гражданство е прекратено на 20 август. Това са близо два месеца и половина след встъпването му поста служебен министър на икономиката.

 

В същото време Петков поиска от конституционните съдии да бъде изслушан в открито заседание и да даде писмено становище. Той настоя за срок от един месец за представяне на позицията, което щеше да изтегли решението на КС след датата на парламентарните избори. Съдът отказа да даде този бонус на бившия служебен министър.

 

Кирил Петков е казвал многократно, че е подал заявлението си за отказ от канадско гражданство на 21 април. Той е назначен за министър 10 май т.г. Според него той така е изпълнил изискването на конституционните текстове, който изрично казват, че министрите и депутатите могат да имат само българско граждансто.

 

Както Mediapool вече писа, КС ще реши делото до края на октомври, което може да направи темата водеща за предизборната кампания.

 

Преди Петков да бъде назначен за министър в първия служебен кабинет, той е подписал декларация, че отговаря на условията по конституция и няма друго гражданство, освен българското. Това обаче се оказва невярно, защото все още е имал и канадско.

 

Сега основният въпрос е дали бившият служебен министър и настоящ политически лидер ще се сблъска с прокуратурата преди изборите, ако е подписал документ с невярно съдържание

 

В началото на седмицата президентът Румен Радев поиска от КС да прекрати делото за гражданството на Кирил Петков, защото е безпредметно. Той напомня, че „първото“ служебно правителство не съществува, а с това предметът на делото е изчерпан и отпада нуждата от решение по същество на казуса.

 

КС бе сезиран от 55 депутати от ГЕРБ, за да провери дали назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката е съобразено с конституцията.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Половината от общините у нас са пред демографски срив

desi

Тръмп реновира напълно едно от бижутата си

Regiona

ЧЕЗ ПОЛУЧИ ДВЕ ПРЕСТИЖНИ ОТЛИЧИЯ НА ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ ЗА ОТГОВОРЕН БИЗНЕС 2020

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.