Криминален експерт: Пандемията е виновна за дръзките престъпления

Серия от грабежи бяха извършени през последните месеци на автомобили инкасо и на магазини и офиси, включително на банки. Каква е причината?

Очевидно имаме зачестяване на случаите и се очертава цяла тенденция в последната година, година и половина, казва пред Би Ти Ви криминалният експерт Иван Савов. Според него със сигурност има връзка между кризата с пандемията и увеличената безработица и обедняване на населението. Дръзките престъпления са свързани с общото състояние на хората – на разочарование и страх.

Мерките са няколко вида. Трябва да се увеличи сигурността на определени публични институции. Да се систематизира подходът при извършване на инкасова дейност, защото там има пропуски, обясни експертът.

От друга страна трябва да се активират службите за сигурност. Да се извършат охранителни изследвания по-редовно. Охранителното обследване е дейност, която се предприема, за да се извърши охранителна карта на даден обект. Тези действия години наред се извършваха про форма, разкри той.

Според Савов двата инкасо обира са били извършени от едни и същи хора, които са били добре информирани и добре подготвени. Такива обири са кампанийни и стават обикновено, когато оборотите са големи – в празнични дни, посочи още той. Става дума за професионалисти.

Основната поука от това е да се вземат мерки и да се повиши качеството на охранителната дейност, която е много неглижирана в България, каза Савов.

Свързани новини

Държавната помощ ще продължи. Въпросът е за какво

Regiona

Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар И. Иванов пристигнаха в Благоевград

vesito

В Районен съд-Благоевград разпитаха чрез фейсбук свидетел от Англия, докато се вози в метрото

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.