Красимир Вълчев обяви датите за матурите и изпитите

Държавните зрелостни изпити най-вероятно ще бъдат първата седмица на юни, а националното външно оценяване след седми клас – третата седмица на юни, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по БНР.
„Обещахме понеделник да съобщим точните дати. Това е между 12 -14 дни по-късно от заявения график, тоест учениците не са изненадани с по-ранни изпити. Няма да се забави издаването на документите за кандидатстване. Висшите училища се съобразят приемните си кампании с тези дати“, допълни той.
„Там, където имаме най-много кандидати за едно място е по-удачно да се направят тези изпити със присъствие във висшите училища. Ако не могат да се гарантират всички условия за обективност в електронна среда, е много по-добре да се направи в присъствена форма при завишени мерки за дистанция“, каза още Вълчев.
„Мисля, че трябва да бъдем максимално предпазливи и следващите седмици, дори и да има подобрение на данните за епидемичната ситуация, тъй като очевидно ще трябва да свикнем с това да живеем в условията на ограничения, предпазливост, тъй като не можем да очакваме да утихне за няколко седмици епидемията“, подчерта той.
„Принципът, който сме избрали е да върнем децата за най-важните и неотложните неща, тези, които не могат да се проведат в електронна среда. Същото се отнася и за висшите училища. Те ще направят свои собствени планове за връщане. Това, което ще се допусне са индивидуални срещи в училищата. Такива са необходими за полагането на изпити за учениците в самостоятелна и задочна форма на обучение, за консултация, за текущо оценяване, когато учениците решат, че е необходимо да се видят с учителя. Някои изпити за придобиване на професионални компетенции. Груповите дейности ще бъдат ограничени до максимум“, каза още той.

Свързани новини

Румен Радев на посещение в „Пирогов“

desi

Нови ограничения за влизане в страната от днес

vesito

Министърът на културата сменил позицията си за Ларгото, за да защити държавата

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.