Красиви имена черпят днес, покровителствани от млад светец

На 17 февруари имен ден празнуват красиви имена, покровителствани от млад светец. Той предпочел да погине, но да съхрани своята вяра в Христа.  На 17 февруари 306 година мъченическа смърт приема Свети Теодор Тирон. Свети Теодор Тирон бил войник в римската армия.

По заповед на императора войниците трябвало да открият всички християни и да ги накарат да извършат езически жертвоприношения, което автоматично означава, че са заставени да се отказват своята вяра,пише блиц. Свети Теодор Тирон не можел да застави своите братя християни да вършат подобни грехове.

Затова заявил, че е християнин. Неговите колеги започнали да увещават Свети Теодор Тирон да принесе жертви и да се спаси от наказание. Той категорично отказал и затова бил подложен на изтезания. Присъдата била изгаряне на клада. Смелият воин Свети Теодор Тирон сам се качил на клада и пеейки химни, достойно приел мъченическа смърт.

Имен ден празнуват Теодор, Тео, Теодора, Дора, Тодор, Тодора, Тодорка, Тотка, Тотко, Тотьо.

Свързани новини

Да хакнеш ваксините

Regiona

Без грях!? Хвърлиха майка с 6 кученца в шахта

Regiona

Хиляди се обединиха в построяването на модерна детска болница

vyara

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.