Крадат ти лизингова кола, връщат ти вноските

От “Възраждане” предлагат изменения в Търговския закон

Голяма промяна за хората с коли на лизинг предлагат депутати от “Възраждане”. Целта е ако кола на лизинг бъде открадната, човекът който я изплаща да получи обратно платените досега вноски. Защото в момента той остава без кола и без обезщетение от застрахователя.

Предложения за промени в Търговския закон са внесени от депутати от “Възраждане” в парламента. Народните представители искат в закона да бъде запитан текст, според който “в случаите на противозаконно отнемане на лизингова вещ, която е била застрахована за такъв риск изцяло в полза на лизингодателя, всяка от страните по договора за финансов лизинг разполага с правото да го развали с обратна сила, като в такъв случай лизингополучателят има право да получи обратно всички платени от него суми”.

В момента според Търговския закон “рискът от случайното погиване или повреждане на вещта при финансовия лизинг е за лизингополучателя”. Това на практика означава, че при кражба на кола на лизинг, човекът който я изплаща, може да не получи нищо, въпреки направените вече вноски и това, че автомобилът е застрахован.

При финансов лизинг на автомобили има някои особености, посочват депутатите в мотивите си. Договорът за лизинг включва задължително самоучастие от лизингополучателя – плащането на авансова сума при сключването на договора. Освен това лизингополучателят има задължение да плаща премия по застраховка “Каско”, включваща и риск от кражба, но застрахователната полица е сключена не в негова полза, а в полза на лизингодателя (собственика на вещта). Възможно е дори застрахователната стойност на автомобила да е по-висока от записаната в договора за лизинг с цел да бъде гарантирана печалба на лизингодателя. Договорът за лизинг включва и задължение лизингополучателят да плати различни съпътстващи “административни разходи”, като например такса за разглеждане и одобрение на заявлението за лизинг.

С взимането на автомобила лизингополучателят приема и рисковете от погиване на вещта, пише в мотивите на депутатите. При евентуална кражба на колата застрахователят изплаща обезщетение на собственика на автомобила – лизингодателя, а не на лизингополучателя, който го изплаща. В резултат договорът за финансов лизинг се прекратява, а лизингополучателят остава без автомобил и без обезщетение от застрахователя, въпреки направената първоначална вноска и месечните вноски до момента на кражбата на колата. Лизингополучателят губи първоначалната вноска, платените вече вноски по лизинга, направените “административни разходи” и вноски по застраховката “Каско”.

За сметка на това лизингополучателят взима обезщетение от застрахователя, задържа първоначалната вноска и направените вече месечни вноски по лизинга. В резултат лизингополучателят остава без нищо – без обезщетение, без автомобил и губи направените вноски. А лизингодателят получава обезщетение и платените вече пари от клиента. Това се случва дори клиентът да е платил почти цялата цена на автомобила и да му остават само една-две вноки до изтичане на лизинга.

В съвременния свят настоящият текст от Търговския закон е несправедлив, смятат от “Възраждане”. Затова депутатите искат, ако автомобил на лизинг бъде откраднат, лизингополучателят да може да получи обратно всички направени от него плащания, а обезщетението от застрахователя, както и досега, остава за собственика на колата – лизингодателя.

На отправени от вестник “Труд News” въпроси от “Българска асоциация за лизинг” отговориха, че предложените промени първо трябва да бъдат обсъдени от Управителния съвет преди да излязат със становище.

Свързани новини

Следващата седмица ще бъде решено дали да се удължат ограничителните противоепидемични мерки и след 31-ви януари

vesito

Улиците станаха реки. Бедствия на много места в страната заради лошото време

Regiona

Част от квартал „Струмско“ остана без улично осветление

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.