Контрабандният внос в енергийната индустрия е предимно от Турция, Корея и Китай

Държавата трябва да контролира вноса на компоненти за енергийната индустрия. Нерегламентираният внос на компоненти е проблем за чуждестранните инвеститори, за малкия и среден бизнес, за крайния потребител, за българската държава, която получава по-малко приходи в хазната, съобщават от Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ).

Представители на БАСЕЛ са информирали за проблема контролиращите органи, но в резултат са получили линк към ЕС регламент от 11 страници.

Според д-р инж. Димитър Белелиев, Председател на БАСЕЛ, контрабандният внос в енергийната индустрия е предимно от Турция, Корея и Китай. Той засяга продукти, които са внесени у нас по неправилен начин, с фалшиви документи, или пък официално, но не отговарят на стандартите за енергийна ефективност и безопасност за здравето. Практика е в декларациите да се обявяват по-високи от реалните стойности. Разминаването между декларираните и реалните показатели на един трансформатор например се разбира чак след като той се даде за скрап.

Най-често нелегалният внос включва кабели, които се използват масово в строителството, предпазители, трансформатори. Нелегално внесените от Турция кабели съдържат повече желязо отколкото мед. Това води до големи загуби и нарастване на сметките за ток на крайния потребител.

„В съседна Гърция не може да внесеш нито един продукт в енергийния бранш преди контролиращите органи да направят всички възможни тестове“, коментира д-р инж. Белелиев. Така държавата в южната ни съседка е решила проблема с нелегалния внос от Китай и Турция.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Теодора Генчовска: Палежът в Битоля е преднамерен и хладнокръвен

Regiona

5,9 по Рихтер разтърси Гърция, трусът е усетен у нас

vesito

Студенти в шок: 460 лева ток за стая в общежитието

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.