Компанията, която подслажда живота на българите вече 110 години

През тази година „Захарни заводи“ – Горна Оряховица отбелязват своята 110-та годишнина. Малко български компании могат да се похвалят с такова дълголетие, но по-интересното е, че това е един от най-големите комплекси за производство на храни в България.

Преди повече от век тази компания е основана, като българо-чешко дружество за захарна индустрия. Тогава основна цел е производството на качествена бяла кристална захар. Днес, 110 години по-късно компанията, която вече е изцяло българска, се е развила, като модерен комплекс, включващ паралелно развиващи се няколко бизнеса.

Осъвремененият индустриален парк може да се похвали със сериозна инвестиция, като само през последните десет години в него са вложени над 50 млн. лева. Сега този холдинг се занимава освен с производство на захар и захарни изделия и с бизнес, свързан с производство на етилов алкохол, производство на енергия от собствени ТЕЦ и соларни паркове, като в портфолиото му има и уникален по рода си за региона Ремонтно-механичен завод. А за да добиете още по-пълна представа за това какво представлява холдингът, как се случва всичко и защо това предприятие е от значение за българската икономика, вижте видеото.

„Захарни заводи“ всъщност е компания, която е от съществено значение за българската икономика. И не само защото е единственият производител на захар в България, а защото в него работят над 700 души, които произвеждат продукция, насочена, както директно към крайни потребители от цялата страна, така и за други индустрии.

За една такава индустрия работи дивизията „Етанол“. Тя също съвсем не е от вчера. Основана е преди почти 100 години, като към днешна дата това е най-модерният и прогресивно развиващ се бизнес на сдружението. За разлика от производството на захар и захарни изделия обаче, този бизнес е изцяло експортно ориентиран.

По-любопитното е, че като съвременно предприятие, „Захарни заводи“ се стреми и постига производство, свързано с т.нар. „затворен процес“. В дивизия етанол изцяло е завършен цикъла на безот­падно производство чрез инвестиция за оползотворяване на вторичния продукт от производство на етилов алкохол във високопро­теинов фураж.

В този контекст трябва да отбележим и бизнеса на компанията, който е свързан с производството на енергия за собствени нужди. Захарни заводи разполагат собствен ТЕЦ, в който 30% от ресурсите за производството на топлоенергия са от възобновяеми източници – биомаса. Изградени и пуснати в експлоатация са и две фотоволтаич­ни централи, които също работят за собствени нужди.

Едва ли има човек у нас, който да не е чувал за марката „Сладея“, която е собственост на компанията. А захарните им изделия, които се продават под брандове като „Лукчета“, „Лимонови резанки“, „Чайка“, „Сладки времена“, „Ментина“ и други, са неразделна част от ежедневието на поколения българи.

Интересен факт е и, че на година „Захарни заводи“ – Горна Оряховица произвежда 80 000 тона захар и 5 000 тона захарни изделия, 21 милиона литра етилов алкохол. Отчитайки фактите може да се каже, че това е компания, която се развива константно, има дългогодишна история, но и поглед в бъдещето.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Болникът на Европа, отново

Regiona

Според Радев френското предложение за РСМ можеше и да е по-добро

Regiona

Въпреки българските резерви визите за руснаци скачат на 85 евро

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.