Колко ще ни струва приготвянето на киселото зеле тази зима

Зимата почти дойде и не трябва да забравяме, че точно сега е моментът да сложим зелето в бидоните. Цената му тази година надхвърля лев за килограм, но пък всички сме чували за чудните качества на зелевия сок и за вкусотиите, които се приготвят от зелевите листа. Биляна Борисова разказва какви са тънкостите при приготвянето на киселото зеле.

Всяка година Галка Димитрова от монтанското село Студено буче подготвя два бидона със зеле за зимата. Произвежда го сама в градината у дома. „Домашното зеле е най-добро, защото е по-леко, плътността не е като на купеното. То има голяма плътност и самото зеле по-бавно втасва”, каза жената, цитирана от Нова телевизия.

В бидона се побират около 15 зелки. „Хубаво почистваме от листата. Прави се разрез на всяка зелка и в нея се поставя морска сол. Слагам корен от джинджифил, корен от хрян и 2-3 кочана царевица. Моят мъж го претака поне един месец всеки ден”, обясни Галка Димитрова.

Актрисата Мария Каварджикова предлага и своята рецепта без претакане. За целта, след като сме наредили и солили зелето, трябва да завием бидона с найлон и около гърлото му да се навие тиксо. Завива с одеяло или чувал. Така стои 40 дни и резултатът според нея е отлично втасало зеле с бистър сок.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Деветата най-голяма държава в света съкращава експорта на зърно

Regiona

Кои са големите победители от вота в страната? Вижте по области…

vesito

Вижте броя на новозаразените в Благоевградска област

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.