Колко крачки да правим дневно, за да сме във форма

Ходене без съмнение е полезно за нас. Световната здравна организация препоръчва ходенето като една от най-простите физически дейности, която ви позволява да оптимизирате здравето си.

Някои от нас дори измерват движението си с помощта на приложение или крачкомер, като в повечето случаи целта е да достигнете по 10 000 стъпки на ден. Нито повече, нито по-малко. Но откъде идва това число?

Японски мит

Все още няма научни изследвания, които потвърждават твърдението, че трябва да извървяваме по 10 000 крачки на ден, казва д-р Мартин Дюкло, спортен лекар и председател на научния комитет на Националния център за физическа активност.

Всъщност тази цифра се появи по време на първите олимпийски игри в Токио през 1964 г., когато Ямаса пусна крачкомер, наречен Manpo-kei. Компанията избра „10 000 стъпки“ като рекламен лозунг.

Впоследствие тези данни бяха потвърдени от работата на Йоширо Хатано от Университета по здраве в Косю. „Антропометричните данни на обикновения човек в Япония са по-малко, отколкото на Запад“, подчертава Мартин Дюкло. По този начин те не могат да бъдат свързани с французина например.

Добрата новина за европейците е, че според центъра на д-р Дуклос, дневната квота за поддържане на форма всъщност е по-ниска и варира от 5000 до 6000 стъпки. Ако такава физическа активност е редовна, тя „намалява риска от рак, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания с 30-40%“, казва кардиологът и диетолог Фредерик Салдман.

„За да произвеждат енергия, мускулите улавят глюкозата и мазнините, което им пречи да се натрупат около сърцето, черния дроб и панкреаса“, добавя Мартин Дюкло.

СЗО препоръчва хората между 18 и 64 години да имат 150 минути натоварване с умерена интензивност седмично (тоест около 20 минути на ден) или поне 75 минути интензивно натоварване.

Непрекъснато ходене

Пътят от спирката до работа, от масата до Ксерокса, от леглото до дивана и т.н. Човек може да „натрупва“ стъпки тук-там през деня. Както и да е, интензивното и продължително натоварване е по-ефективно.

„Започваме да изгаряме въглехидратите едва след първите 20 минути ходене“, казва Фредерик Салман.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Хороскоп за 27 февруари 

vesito

Наблюдаваме тази вечер Супер Луна

desi

Хакери тормозят родна звезда, искат откуп

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.