Кое моторно масло е по-добре да изберете – синтетика или полусинтетика

Обикновено автомобилното масло, което първоначално е било налято в двигателя на автомобил, от автомобилния производител, се приема като стандарт. Водещите компании имат индекс за качество на моторното масло не по-малък от класа SL, но смазката може да се различава по вискозитет.

Повечето производители на автомобили, препоръчват използването на моторно масло 5W-20 или 5W-30, когато експлоатирате автомобил в студено време. 10W-30 се препоръчва за използване като допълнителен продукт в горещо време.

Масло, базирано само на синтетика

Такова е предназначено за високотехнологични двигатели с отлична ефективност. Такива са моделите на Chevrolet Corvette или Mercedes-Benz. Моторните масла, които са преминали тестове в лабораторни и полеви условия (което задължително е посочено в маркировката), работят перфектно, дори в критични режими. Това се случва, независимо от коефициента на вискозитет и навлизането на влага в тях.

Такива моторни масла могат да се използват безпроблемно, както при екстремна топлина, така и при силна слана. Те, във всеки случай ще запазят отлична смазка.

Тези продукти, също имат недостатъци. Струват, доста скъпо. И на второ място, не са подходящи за всички двигатели. Синтетиката просто не е в състояние да осигури висококачествени характеристики на някои двигатели. И, тук е наложително да се следват препоръките на производителите на автомобили.

Полусинтетичен лубрикант

Той съдържа синтетика, смесена с минерално масло. Изборът на такъв продукт, често се продиктува от необходимостта да се предпази от големи натоварвания и екстремна топлина.

Полусинтетичните моторни масла съдържат по-малко летливи вещества, така тези смеси се изпаряват по-бавно. По този начин спестяват гориво. Тези масла, често се купуват от собствениците на тежки джипове. За търговските превозни средства, поради увеличеното на експлоатационно натоварване, този продукт е практически незаменим.

Освен това, полусинтетичните моторни масла не са толкова скъпи, колкото продуктите, направени изцяло от синтетика. И дори, когато не става въпрос за цена, балансът по изпълнението е от голямо значение.

Свързани новини

Обикновена превръзка със сол лекува…

Regiona

Мъка! Мис Тигрова слиза от пилона

vyara

Тарикати разхождат кози и прасета, глобиха ги

vyara

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.