Кога се налага смяна на мото радиатора

Ако притежавате собствен мотоциклет или сте фен на моторните спортове, трябва да знаете как да полагате добра грижа за всички моторни компоненти.

Най-често срещаните проблеми са свързани със спирачните накладки, спирачната течност, въздушните филтри, двигателното масло и филтър и акумулаторната батерия. Но кога се налага смяна на мото радиатори?

В последно време се набляга на развитието на мощността на моторите и двигателите с вътрешно горене, които генерират огромно количество топлина. Това налага производство на качествени мото радиатори , тяхното правилно монтиране и редовна поддръжка.

Какво е мото радиатор

Всички мотоциклети разполагат с двигател, важна част от който е охладителната система. Предназначението на охладителната система се свежда до няколко основни функции.

 

  • Осигурява оптимална работна температура.
  • Предпазва частите на двигателя от деформация заради висока температура.
  • Предпазва маслото от прегряване.

 

Важни компоненти на течностната охладителната система са радиаторът и охладителната течност.

Радиаторът е разположен в предната част на двигателя и играе важна роля в охлаждането. Той спомага качествената циркулация на охладителната течност по време на употреба. Загрятата охладителна течност излиза от двигателя и радиаторът осигурява близък контакт с външния въздух, като по този начин се избягва покачването на температурата.

Периодично почистване и поддръжка

Поддръжката на радиатора е от изключителна важност, за да удължите живота на двигателя максимално и да подобрите цялостната му работа.

 

  • Винаги проверявайте и поддържайте нивото на охлаждащата течност в радиатора.
  • Проверявайте правилното функциониране на вентилатора.
  • Бъдете нащрек за всякакви течове от радиатора.

Възможните проблеми с охладителната система се свеждат до нарушаване на плътността или намаляване на интензивността на охлаждането. Редовното техническо обслужване е задължително и включва проверка и регулация на обтегнатостта на ремъка, промиване на водната риза и радиатора със силна водна струя, отстраняване на образуван котлен камък.

Необходимо е редовно да допълвате охладителна течност и да проверявате дали работата температура е повишена, тъй като тя е индикатор за слабо охлаждане. Тя може да произлезе от различни фактори.

 

  • Запушен или замърсен радиатор
  • Недостатъчно количество охладителна течност
  • Образуван котлен камък, в случай че се използва смес от охладителна течност и вода.
  • Повреда на работното колело или скъсване на ремъка

Освен редовното допълване на охладителната течност, ще се наложи и периодичното почистване на цялата охладителна система.

Как да изчистим охладителната система?

Ако сте решили да пречистите цялостната охладителна система, първо оставете мотора да се охлади за няколко часа и да няма никаква топлина на двигателя.

Следващата стъпка е да отстраните всички каросерии и да проверите радиатора и маркучите. Разгледайте дали има пукнатини или наранявания. След това източете охлаждащата течност, напълнете с чиста вода, която също да се източи и затегнете капачката отново. Промийте радиаторите и маркучите със силна струя вода. Напълнете отново качествена охладителна течност и сглобете отново.

Ако профилактичните дейности не подействат и двигателят продължава да покачва температурата си, е редно да се консултирате с механик при първа възможност.

Удари и износване

Колкото и да сме внимателни, факт е че инцидентите с мотоциклети са често срещани. В случай че е нанесен силен удар на мотора при сблъсък или падане е възможна деформацията на различни компоненти, включително и радиатора.

Ако деформацията е сериозна тя може не само да предизвика некоректна работа на охладителната система, но и сериозни поражения. В такъв случай ще се наложи цялостна подмяна на радиатора.

В случай че има проблем с херметизацията, то вероятно идва от външна или вътрешна повреда на елементи. Течността се излива извън или в двигателя в зависимост от мястото на повредата.

За да сменим радиатора, не е задължително той да е бил наранен при удар. Както всички автомобилни и моторни части, радиаторът има период от време, който е оптимален за употреба. След този период се износва и е негоден за употреба.

Източник: unsplash.com

 

 

 

 

 

Свързани новини

Диляна Попова – предизвикателна и гола (СНИМКИ)

Regiona

15 признака, че сте родени един за друг

Regiona

Зодиите, които никога не биха се събрали с бившата си половинка

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.