КОВИД-19 вдигна безработицата в региона

Все повече безработни се регистрират в бюрата по труда на територията на Благоевградска област през последната седмица, но все още няма рязък скок при покачване на броя им, отчете шефката на Регионалната служба по заетостта в Благоевград Станислава Поповска.

Според нея повечето от новорегистрираните безработни са от областта на туризма, работили в хотели и питейни заведения в Банско, Разлог и Сандански, но към момента работодателите, които са решили да съкратят част или целия персонал, са единици. Повечето от собствениците на заведения и хотели са пуснали персонала в неплатен или платен отпуск и изчакват да видят колко време ще продължи въведената карантина, обясни Поповска, цитиран от струма.бг.

Очакванията й са, че по-голямата част от тях ще приемат офертата на правителството държавата да плати 60% от заплатите на хората, чиито местоработи бяха затворени от коронавируса, условието обаче е самите работодатели да поемат останалите 40%, а ако откажат да го направят или закрият мястото след този период, те трябва да са готови да връщат парите на държавата.

Освен в курортните центрове повишение на хората, които идват да се регистрират на борсата, се забелязва и в Бюрото по труда на Благоевград.

„Повечето са съкратени от малки частни фирми, които имат 7-дневен срок от прекратяване на договора им за регистрация в бюрото, а ако се забавят и го направят до 20 дни след оставането им без работа, тогава от парите им за първия месец се приспадат просрочените дни”, обясни служител на БТ – Благоевград. За разлика от тук, срокът безработният да се регистрира в НОИ е до 3 месеца.

Другата голяма група са новорегистрираните в бюрото благоевградчани, които се връщат от чужбина. Повечето от тях посочвали в декларацията си, че са се прибрали преди повече от 30 дни и не е изключено сред тях да има такива, умишлено спестили истината, за да избегнат двуседмичната карантина, предполагат работещите тук.

Свързани новини

Д-р Тачова: Пандемията налага изписването на лекарства дистанционно

vesito

Последно слънце, иде сняг

vesito

Д-р Г. Георгиев: Ще се ваксинирам срещу Ковид-19, като студенти са ни учили, че ваксината е най-мощното лекарство

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.