Кметът на с. Илинденци Илия Башлиев губи поста си заради осъдителна присъда за алкохол

Кметът на санданското село Илинденци Илия Башлиев е на път да бъде свален от стола си заради осъдителна присъда. Наскоро Благоевградският окръжен съд потвърди изцяло присъдата на Районен съд – Сандански, с която Башлиев е признат за виновен в това, че на 10.02.2019 г. около 19:48 часа в с. Ново Делчево, общ. Сандански, е управлявал моторно превозно средство с концентрация на алкохол, а именно 1,70 промила, установен по надлежния ред. За това престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК той е осъден на 8 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 200 лв. Освен това е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 8 месеца.

Решението на окръжните магистрати е окончателно и не подлежи на жалба или протест. След влязлата в сила присъда Илия Башлиев не би следвало да остане кмет на село Илинденци и пълномощията му трябва да бъдат прекратени съгласно Изборния кодекс, категорични са юристи.

За коментар потърсихме председателя на ОИК – Струмяни Ваня Пецова, която заяви следното: „При нас не е постъпвала информация за присъдата. Когато бъдем уведомени по официалния ред, ОИК ще се събере за да решим какво ще правим. „Любопитно е дали членовете на ОИК ще успеят да се съберат и вземат решение преди месец октомври. По закон година преди редовните местни избори не се провеждат частични избори за кмет, а ОбС определя друг със свое решение. Последните местни избори бяха на 27 октомври 2019 г., на които Илия Башлиев, издигнат от ВМРО, бе избран с 239 гласа за кмет на с. Илинденци в конкуренция с трима кандидати.

Източник: вестник Струма

Свързани новини

Кои са новоизбраните депутати от Пиринско?

vesito

Норвегия планира да ограничи износа на електроенергия заради ниски водни нива

Regiona

Планови прекъсвания на електрозахранването за днес в област Благоевград!

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.